VELIKAN IZ SJENE

Samuel Morey (1762. -1843.): američki izumitelj koji je 1826. patentirao rasplinjač

Rasplinjač (karburator, fergazer) omogućio je paljenje goriva i razvoj motora s unutarnjim izgaranjem te potakao razvoj automobila, koji je pokrenuo revoluciju u cestovnom prometu…

Američki inovator Samuel Morey, rođen 23. listopada 1762. u Hebronu (Connecticut), prvi je kreirao ovakav uređaj, temelj za rasplinjač (engl. Carburetor, njem. Vergaser) te je zbog toga jedan od najvažnijih izumitelja 18. stoljeća.

Radio je na razvoju motora s unutarnjim izgaranjem, a bio je jedan od pionira uvođenja parnog stroja (motora s vanjskim ubrizgavanjem) u brodove, s 20 patenata.

Razvoj rasplinjača nastavili su Talijani Luigi De Cristoforis (1876.) i Enrico Bernardi (1882.), a Carl Benz, Wilhelm Maybach i Gottlieb Daimler pripremili su ga 1885. za prvi automobilski pogon, kojeg je osmislio Nikolaus Otto, po kome se naziva benzinski motor.

Ta je tehnologija gotovo stoljeće bila ‘zakon’ za automobilske motore, a potom je ustuknulo pred ubrizgavanjem goriva. Samuel Morey, američki izumitelj, koji je 1826. patentirao rasplinjač, umro je 17. travnja 1843.

Autor

Preporučeni sadržaj