DIZAJNERSKA LEGENDA

Sergio Scaglietti (1920. – 2011.): veliki talijanski dizajner, ponos Ferrarija

Foto: Ferrari

Sergio Scaglietti, rođen 9. siječnja 1920. u Modeni, kreirao je najklasičnija modele Ferrari uopće, Testa Rossa, California, 250 GTO…,  još za života doživio da u Maranellu proizvedu model nazvan po njemu, Ferrari 612 Scaglietti (2004. – 2010.)

Nasljednik kultnog Ferrari 456, jedan od najzanimljivijih modela kojeg krasi amblem Propeti konjić, povod je za današnju obljetnicu. Ako uzmete ime, dobro, zapravo prezime, jednog od najvještijih oblikovatelja lima ikada, posudite nekolicinu detalja s njegovih najpoznatijih kreacija, modernizirate i pustite na cestu.

Samo da bi shvatili da se malo kome sviđa. Oni pristojni smatraju ga neupečatljivim ili vizualno neizbalansiranim. Oni iskreniji dosadnjikavim ili čak ružnim. Najmanje atraktivan Ferrari prošlog desetljeća nesumnjivo je sjajan automobil, no niti vizualno ima karizmu prethodnika, sjajnog modela errari 456, niti se moga mjeriti s ostatkom game.

A tada je došao nasljednik, Ferrari FF, i učinio da nam Ferrari 612 Scaglietti najednom počne izgledati bolje… Dobra vijest za vrlo strpljive lovce na povoljne prilike: Scaglietti je kao rabljeni model osjetno jeftiniji od Fiorana, od kojeg je uistinu tek neznatno sporiji.

Sergio Scaglietti, slavni talijanski dizajner, jedan od najuspješnijih u povijesti, rođen je 9. siječnja 1920. Imao je luđačku sreću. Otvorio je malu autolimarsku radionicu točno vis a vis nove tvornice Ferrari u Maranellu. Pa se sprijateljio s Enzom i Dinom i za svoj gušt počeo davati i u limu oblokavati svoje ideje, umjesto popravljanja skršenih Ballila.

Iz tog su gušta nastali Testa Rossa, California, 250 GTO… najklasičniji modeli Ferrari. Danas je radionica u vlasništvu Ferrarija a on još za života doživio da proizvedu model nazvan po njemu. Sergio Scaglietti, veliki talijanski dizajner, ponos Ferrarija, umro je 20. studenoga 2011.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo