109. ROĐENDAN

Bonneville, znamenita slana ravnica, koju su lovci na brzine otkrili 11. kolovoza 1914.

James Rice, Wikimedia Commons

Bonneville je otada svjetska meka lovaca na brzine, gdje su obarani i svjetski rekordi, a Speed Week najvažnije je godišnje nadmetanje u brzinskim rekordima

Cestovna infrastruktura početkom 20. stoljeća nije mogla pratiti ubrzani razvoj automobila, sposobnih za sve veće brzine. Stoga se ubrzo postavilo pitanje pronalaženja dovoljno ravnih površina na kojima su bila moguća testiranja i obaranja brzinskih rekorda. Vjerojatno najpoznatije takvo mjesto na svijetu je slana ravnica Bonneville u američkoj saveznoj državi Utah.

Stanoviti Bill Rishel je 1907. prvi prešao preko nje u automobilu marke Pierce-Arrow, a po nekim izvorima već je 1912. ondje održana i prva utrka. No izvjesno je da je prvo svjesno obaranje brzinskog rekorda na tom isušenom slanom jezeru ostvario Teddy Tetzlaff u ljeto 1914., vozeći Blitzen Benz brzinom 229.85 km/h.

Otada je Bonneville svjetska meka lovaca na brzine, ondje su obarani i svjetski rekordi. Speed Week, najpoznatija od priredaba ondje, postao najvažnije godišnje nadmetanje svih kojima je što veća krajnja brzina u ravnoj liniji cilj.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo