116. ROĐENDAN

Brooklands, slavna britanska staza, na kojoj je prva utrka održana 6. srpnja 1907.

Foto: The Brooklands Museum Collection / Mary Evans
-

Prve su utrke vožene javnim prometnicama, između gradova. Pogibelj po natjecatelje, ali i publiku, bila je velika, te je ubrzo postalo jasno da za budući razvoj autoutrka treba novi koncept, specijalizirane trkaće staze – stvoren je Brooklands…

Prva je takva namjenski sagrađena trkaća staza na svijetu otvorena u Engleskoj 1907., u blizini mjesta Weybridge u britanskoj grofoviji Surrey. Prva utrka održana je tek nekoliko tjedana nakon otvaranja staze, a već prije toga, potkraj lipnja, održana je rekordna 24-satna vožnja automobila marke Napier, što je početak još jedne tradicije korištenja trkaćih staza u testne svrhe.

Brooklands je ubrzo postao centar trkaćeg svijeta, a i inspiracija za izgradnju staze u Indianapolisu. Do zatvaranja s izbijanjem rata 1939. ova je staza bila dom britanskog automobilizma, a ondje održavane utrke i njihovi vozači i danas su legendarni.

U II. svjetskom ratu i nakon njega područje staze poslužilo je kao lokacija za proizvodnju aviona, te se danas ondje nalaze sjajni muzeji avijacije i automobilizma.

Autor