44. ROĐENDAN

Mosport Park, trkaća staza u Montrealu, otvorena 8. listopada 1978.

Foto: Montreal Grand Prix
-

Kad je Kanada napokon dobila pravu vozačku zvijezdu, Gillesa Villeneuvea, zaprijetila joj je opasnost da ostane bez utrke na je na umjetnom otoku u Montrealu u rekordnom roku napravljena trkaća staza Mosport Park

Svake godine u kalendaru Formule 1 postoji nekoliko utrka koje čekamo s posebnim veseljem i uzbuđenjem. Neke od njih vezane su za legendarne staze, na kojima se utrke održavaju i više od 80 godina, dok se u drugim slučajevima veselimo samim stazama, zbog kvalitete i uzbudljivosti utrka na njima.

Možda je najbolji primjer ovog drugog tipa staza ona na umjetnom otoku Île Notre Dame u kanadskom Montrealu, izgrađenom od materijala iskopanog tijekom izgradnje gradskog metroa. Baš poput ulica Monte Carla, i taj se otok samo jednom godišnje pretvara u trkaću stazu, dok je ostatak vremena javna površina.

 

Ondje je održana Svjetska izložba 1967., kao i veslačka natjecanja na Olimpijskim igrama 1976. (da, upravo ondje je Matija Ljubek osvojio svoje prvo olimpijsko zlato), a dvije godine nakon toga ondje je održana i Velika nagrada Kanade u Formuli 1.

Organizatori VN Kanade našli su se u panici. Nekoliko godina ranije utrka je iz Mont-Tremblanta prebačena u Mosport Park iz sigurnosnih razloga, no sada je i ta staza izazivala prigovore i počela biti smatrana preopasnom.

Upravo u trenutku kada je Kanada napokon dobila pravu vozačku zvijezdu, Gillesa Villeneuvea, prijetila joj je opasnost da ostane bez utrke. Netko se sjetio umjetnog otoka u Montrealu i ondje je u nekoliko mjeseci improvizirana trkaća staza.

Nitko nije bio osobito impresioniran prvom utrkom, vozači su imali dosta prigovora, ali Villeneuve je upravo tada ostvario prvu pobjedu u karijeri, pa je zanesenost kanadske publike produžila život Velike nagrade.

Nedostaci su ispravljeni i utrka u Montrealu otada je ne samo opstala u kalendaru Svjetskog prvenstva, nego i postala jedan od neospornih vrhunaca sezone. Staza danas nosi ime po Gillesu Villeneuveu, prvom pobjedniku i čovjeku ‘za koga je dizajnirana staza’, kako je cinično u jednom intervjuu prije prve utrke izjavio Mario Andretti.

Autor