FIA

FIA: krovna automobilska organizacija, osnovana 23. veljače 1946. u Parizu

FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), krovna automobilska organizacija korijene vuče još od 20. lipnja 1904., kad je osnovana AIACR (Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus)…

Zadatak joj je bio brinuti o potrebama novog soja ljudi, automobilista, ali i unoseći red u kaotičan svijet organizacije automobilskih utrka i standarda za postavljanje brzinskih rekorda.

AIACR je na sastanku u Parizu 1946. reorganiziran i ponio novo, jednostavnije ime Fédération Internationale de l’Automobile (Svjetska automobilska federacija, skraćeno FIA), pod kojim je poznata i danas.

FIA u medije obično dolazi isključivo zahvaljujući uplivu u automobilske utrke, no njeno je područje djelovanja neusporedivo šire, od područja postavljanja sigurnosnih standarda do koordinacije aktivnosti nacionalnih klubova.

Čelni ljudi organizacije, a poglavito dvojica zadnjih, Max Mosley i aktualni Jean Todt, svjetske su medijske zvijezde i njihova su lica dobro poznata čak i onima koji ne prate automobilizam.

Zanimljivo je napomenuti kako je Todt, rođen 25. veljače 1946., samo dva dana mlađi od organizacije na čijem se čelu nalazi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin