MILLE MIGLIA

Mille Miglia (1927. – 1957.): jedna od najslavnijih utrka izdržljivosti

Mille Miglia, tal. ‘Tisuću milja’, jedna od najslavnijih utrka izdržljivosti za automobila, poput Targa Florio i Carrera. Održavala se na talijanskim cestama, od Brescije do Rima i natrag. Održavala se od 1927. do 1957., s izuzetkom ratnih godina.

Bila je iznimno opasna pa je 1938., nakon tragične nesreće prekinuo ‘duce’ Benito Mussolini. Obnovljena 1947., ali je konačno prekinuta 1957. nakon strašne tragične nesreće u lombardijskom mjestu Guidizzolo, u kojemu su poginuli Alfonso de Portago i Edmund Nelson, vozači Ferrarija i devet gledatelja, među kojima je bilo petero djece. Na istoj je utrci u Bresciji poginuo Joseph Göttgens u Triumphu TR3.

Ova je utrka uvela posebnu klasu sportskih cestovnih automobila GT (Gran Turismo), među kojima su najpoznatiji bili Alfa Romeo, BMW, Ferrari, Maserati i Porsche. U povijesti utrke najuspješniji je bio Alfa Romeo s 11 pobjeda, slijede Ferrari s osam te Mercedes-Benz s dvije te Lancia i OM s po jednom.

Mercedes-Benzov dvojac Moss-Jenkinson je 1. svibnja 1955. pobijedio na utrci Mille Miglia, najspektakularnijoj ikada. Pogledajte zanimljiv video:

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo