46. ROĐENDAN

Paris-Dakar: prvi kultni reli startao 26. prosinca 1978. na pariškom trgu Trocadéro

46 godina najslavnijeg i najsurovijeg relija, Paris-Dakar: na startu se okupilo 80 automobila, 90 motocikala i 12 kamiona, potvrđujući privlačnost avanture koja se od 2009., zbog sigurnosti, održava u Južnoj Americi

Thierry Sabine ostvario je svoj san o reliju od Europe, pa kroz afričku pustinju, od glavnog grada Francuske do glavnog grada Senegala, uz podršku časopisa Paris Match i dnevnika L’Equipe.

Na cilj su 14. siječnja 1979., kao pobjednici, u Dakar stigli Cyril Neveu na Yamahi XT 500 te posade Alain Génestier – Joseph Terbiaut – Jean Lemordant vozeći Range Rover i Jean-Francois Dunac – Jean-Pierre Chapel – Francois Beau u Pinzgaueru, svi Francuzi.

Na trasi od Pariza, preko južne Francuske, Mediterana, Alžira, Nigerije, Malija i Gornje Volte (današnja Burkina Faso) do Dakra, glavnog grada Senegala, dugoj više od 10.000 km, natjecalo se 182 vozača, u klasi automobila pobijedio je Alain Génestier (Range Rover), motocikala Cyril Neveu (Yamaha XT500 i kamiona Jean-François Dunac (Pinzgauer)

Već od drugog izdanja start relija pomaknut je na kasnije tradicionalnu Novu godinu, 2002. premješten je u francuski Arras i tada se službeno počinje zvati Dakar Rally, 2003. počinje u Marseilleu, 2004. u Clermont-Ferrandu, 2005. u Barceloni, 2006. i 2007. u Lisabonu.

Ubrzo je stekao glas najtežeg, najsurovijeg i najpogibeljnijeg relija. Zbog sigurnosnih problema, prijetnji Al-Qaide natjecateljima i ubojstva četiri francuska turista, reli je 4. siječnja 2008., dan prije planiranog početka, otkazan.

Nakon godine pauze, 2009. seli se u Južnu Ameriku i tada je uvedena četvrta kategorija, četverocikala (Quad), a 2017. i peta, specijalnih terenskih vozila UTV (Utility Terrain Vehicle). Posljednji Dakar Rally 2019 vozio se od 6. do 17. siječnja 2019., na ruti od grada Lima (središnji Peru) do granice Čilea i natrag, u 10 etapa.

U klasi automobila pobijedili su Nasser Al-Attiyah i Matthieu Baumel (Toyota Gazoo Racing SA), u klasi motocikala Toby Price (Red Bull KTM Factory Racing), u klasi quadova Nicolás Cavigliasso (Drag’on Rally), u klasi kamiona Eduard Nikolaev, Evgeny Yakovlev i Vladimir Rybakov (Kamaz Master) i u klasi specijalnih terenaca, UTV-a Francisco López Contardo, Álvaro León (South Racing Can-Am).

Na Dakar reliju dosad je poginulo i ubijeno 70 osoba, od toga 28 natjecatelja. Poginulo je 19 motociklista, šest automobilista, jedan u kamiondžija, a dvoje je natjecatelja stradalo od lokalnih pobunjenika.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo