127. OBLJETNICA

Prva autoutrka u povijesti održana 22. srpnja 1894. od Pariza do Rouena

Na trasi dugoj 127 km, održano je prvo automobilsko natjecanje, koje organizator, dnevni list ‘Le Petit’, nije nazvao utrkom, sudjelovalo je 26 automobila, a pobijedio je grof De Dion u parnom vozilu vlastite proizvodnje…

Na samom početku velike priče o jednom od najpopularnijih suvremenih sportova na svijetu stoji natjecanje koje ne smijemo nazivati trkom, jer je organizator, dnevni list milijunske naklade Le Petit Journal naglasio kako nije riječ o trci. Prva međunarodna autoutrka održana je 1898.

No u svakom slučaju utrka od Pariza do Rouena, na trasi dugoj 127 km, bila je prvo kompetitivno automobilsko natjecanje ikada održano, što joj osigurava mjesto u povijesti, kako god nazvali to natjecanje. Zanimljivo, četvrt stoljeća ranije, 1869., na istoj trasi, održana je i prva međugradska biciklistička utrka u povijesti.

U Parizu su svi automobili koji su sudjelovali, 26 njih od ukupno 102 zaprimljene prijave, nekoliko dana prije utrke bili izloženi, a održano je i nekoliko kvalifikacijskih vožnji na kraćim relacijama. Na sam je dan utrke uvjerljivo najbrži s vremenom od šest sati i 48 minuta bio grof De Dion u parnom vozilu vlastite proizvodnje.

No kako njegov automobil nije udovoljavao propozicijama natjecanja, nagradu su podijelile momčadi Peugeot i Panhard et Levassor. Najbrži među vozačima benzinskih automobila bio je Georges Lemaître vozilom Peugeot, samo tri i pol minute sporiji od De Diona. Od 21 automobila, koliko ih je na kraju startalo utrku, čak ih je 17 stiglo do cilja, pokazavši pouzdanost i podesnost nove vrste vozila za međugradska putovanja.