DOM OKTANSKOG CIRKUSA

Silverstone: kultna britanska staza na kojoj je 1950. održana prva utrka Formule 1!

Simbol britanskog automobilizma nastao je iz vojne zračne baze, izgrađene 1943., prva je autoutrka održana u rujnu 1947., natjecalo se 11 vozača, a nakon pola stoljeća slave, 2017. presudio mu je bankrot…

Na samo tri staze od sedam koje su bile u kalendaru u prvoj sezoni 1950., još uvijek se voze utrke Formule 1. Osim Silverstonea tu su još Monaco i Monza. Uskoro bi mogla otpasti slavna britanska tvrtka.

Silverstone je ove godine imao gubitak od 6.000.000 eura, pa šefovi i organizatori utrke najavljuju bankrot i povlačenje, a rješenje nije na vidiku. Šteta, no krenimo redom…

Trebalo je mnogo planiranja i nagovaranja da se na Silverstoneu održi prva automobilska utrka. Nakon što se povukla vojska, koja je tu za vrijeme II. Svjetskog rata imala pistu za bombardere, skupina prijatelja okupljenih oko Mauricea Geoghegana dobila je dozvolu da održi natjecanje.

Na start staze duge 3,5 km u rujnu 1947. došlo je 11 vozača. Utrka je prekinuta nakon što je jedan natjecatelj naletio na ovcu. Vlasniku su nadoknadili štetu, no nije zabilježeno tko je tada bio u vodstvu, niti koliko se krugova odvozilo.

 

Sljedeće je godine Royal Automobile Club dobio licenciju te je tada konstruirana prava trkaća staza. A ostalo? Ostalo je, kako se kaže, povijest. Silverstone je bio domaćin prve službene utrke Formule 1, 1950.

Do 1987. u domaćinstvu VN Velike Britanije izmjenjivao se s Aintreejem i Brands Hatchom, dok je od 1987. pa do danas Silverstone jedini domaćin. Međutim, sve će se to završiti 2019. jer čelnici staze gomilaju gubitke.

Silverstone je 2009. s Ecclestoneom potpisao 17-godišnji ugovor, no zbog neprofitabilnosti, premda je 2017. više od 100.000 gledatelja došlo na utrku, britanska staza više nije željela biti domaćin.

Na prvoj utrci u povijesti Formule 1 okupilo se više od 120.000 navijača. Tog 13. svibnja 1950. na Silverstone je došao i engleski kralj George VI, u pratnji kraljice Elizabete. U svojim je počecima Formula 1 bila natjecanje bogataša, vozačkih fanatika i avanturista.

Na startu utrke pojavili su se tako tajlandski princ Birabongsea Bhanudeja Bhanubandha, koji je do danas jedini Tajlanđanin u povijesti, koji je nastupio na Grand Prixu. Došao je i švicarski barun Emmanuel de Graffenried…

Među prvim natjecateljima je bio i Johnny Claes, u ono vrijeme poznati džezist. Alfa Romeo tog je dana u Silverstoneu bio ‘zvijezda’ s prva tri mjesta. Pobijedio je Giuseppe ‘Nino’ Farina, ispred Luigija Fagiolija i Rega Parnella.

Na prvoj utrci Formule 1 u povijesti nastupio je i Juan Manuel Fangio, no morao je odustati zbog kvara na motoru. Pobjednik Farina smrtno je stradao 1966. u prometnoj nesreći, imao je 59 godina.

VAŽNE ČINJENICE
• na Silverstoneu 1950. prosječna je dob vozača bila je 39 godina. Ove sezone piloti u Formuli 1 imaju u prosjeku 26,5 godina
• kad se na utrci 1973. Jody Scheckter okrenuo, došlo je do masovnog sudara, devet bolida ispalo je iz utrke
• Hamilton je kralj, Lewis je jedini uz profesora Alaina Prosta pet puta pobjeđivao na legendarnoj britanskoj stazi
• prve pobjede – Momčadi Ferrarija (1951.) i Williamsa (1979.) na Silverstoneu su ostvarile prve pobjede u svojoj povijesti
• tijekom II. svjetskog rata iz Silverstone je bio vojna baza, iz koje su bombarderi napadali Njemačku
• bez žrtava: nijedan vozač Formule 1 nije poginuo na Silverstoneu tijekom Velike nagrade

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo