SRETAN 85. ROĐENDAN, MAESTRO

Giorgetto Giugiaro, najveći živući automobilski dizajner, rođen 7. kolovoza 1938. 

Foto: Volkswagen

Giorgetto Giugiaro 1968. osniva dizajnersku tvrtku Italdesign i odmah se dokazuje modelima Alfa Romeo Alfasud, Maserati Bora, Volkswagen Passat i posebice – Volkswagen Golf I

Giorgetto Giugiaro, rođen 7. kolovoza 1938. u mjesta Garessio, talijanskoj pokrajini Piedmont,  već je 1955. dobio posao u dizajnerskom centru tvrtke Fiat, nakon što je Dante Giacosa vidio neke njegove crteže. Četiri godine kasnije crteže je vidio i Nuccio Bertone, te je mladića postavio na čelo svog dizajnerskog tima, gdje mu je prethodnik bio veliki Franco Scaglione.

U eksploziji kreativnosti Giugiaro je ondje nacrtao najklasičnije oblike u povijesti te dizajnerske kuće. Isto je ponovio tijekom kratkog boravka u studiju Ghia.

Alfa Romeo Giulia Sprint GT, Iso Grifo, Maserati Ghibli i projekt Chevrolet Testudo najznačajniji su modeli iz tog razdoblja, a tu su dakako i originalni nacrti modela kojeg će po njegovom odlasku iz tvrtke Bertone dovršiti Marcello Gandini pod imenom Lamborghini Miura.

S navršenih 30 godina Giugiaro je kao najcjenjeniji talijanski i svjetski dizajner osnovao vlastitu kuću Italdesign i odmah modelima kao što su Alfa Romeo Alfasud ili Maserati Bora dokazao da mu inspiracija ne popušta.

Početak 1970-ih u dizajnu je označio prijelaz na ‘origami’ tehniku ravnih linija, a Giugiaro je bio predvodnik tog stila. Maserati Boomerang i Lotus Esprit pokazali su to u svijetu sportskih automobila, a trilogija modela za Volkswagen Passat, Volkswagen Scirocco i nadasve Volkswagen Golf, postala je najveća dizajnerska inspiracija za sljedećih 20-ak godina.

Nakon toga u hiperprodukciji, s više od stotinu automobila koji su ušli u proizvodnju, od modela Hyundai Pony do Yugo Florida, te nebrojenim konceptima, bilo je mnogo lijepih automobila, no malo istinskih remek-djela. Klasici su BMW M1, Lancia Delta, Fiat Panda, Lancia Megagamma, Jaguar Kensington, Bugatti EB112, Daewoo Matiz, Maserati 3200 GT…

Kad je najsveobuhvatniji žiri u povijesti 1999. birao automobil stoljeća usput su dodijelili nagrade u još nekoliko kategorija Nikog nije iznenadilo što je Giorgetto Giugiaro, i danas aktivan, osvojio titulu najznačajnijeg automobilskog dizajnera prošlog stoljeća.

Sretan 85. rođendan, maestro!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo