OTAC KULTNE TVRTKE IZ BOLOGNE

Alfieri Maserati, jedan od šestorice braće, utemeljitelj slavne talijanske marke, rođen 23. rujna 1887.

Alfieri Maserati (1887. – 1932.) bio je neformalni vođa u grupi od šestorice braće koja su sudjelovala u stvaranju jedne od najčuvenijih talijanskih marki…

Zapravo postojao je i sedmi brat, također nazvan Alfieri, no on je preminuo u vrlo mladoj dobi, pa su roditelji dali njegovo ime sljedećem sinu, rođenom 23. rujna 1887. Osim Alfierija drugog, i Carlo, Bindo, Ettore i Ernesto bili su uključeni u razvoj talijanske automobilske industrije, kao i kasnije obiteljske tvrtke, dok se Mario posvetio slikarstvu, ali i osmislio i dizajnirao čuveni Maseratijev znak s trozupcem.

Poduzetni je Alfieri nakon vremena provedenog kod Isotta Fraschinija 1914. osnovao vlastitu mehaničarsku radionicu Officine Alfieri Maserati u Bologni, a pomagala su mu i dva najmlađa brata, Ettore i Ernesto. Braća su vozila i utrke, a najznačajniji im je posao bio razvoj trkaćih automobila za marku Diatto.

Na osnovi tih dizajna 1926. je predstavljen i prvi trkaći automobil pod značkom Maserati. I pod porodičnim je imenom Alfieri nastavio voziti utrke, a 1927. bila je godina trijumfa i tragedije.

Mlada je tvrtka odmah osvojila talijansko prvenstvo proizvođača, ali je Alfieri doživio tešku nesreću. Njegov se automobil prevrnuo i poklopio ga na utrci Coppa Messina u planinama Peloritani na Siciliji.

U toj je nesreći izgubio jedan bubreg, a iako će se već za dva mjeseca vratiti utrkama, posljedice nesreće narušit će mu zdravlje i dovesti do prerane smrti pet godina kasnije, u dobi od samo 45 godina.

Dotad je ime braće Maserati već bilo posve etablirano, njihovi su automobili pobjeđivali na Velikim nagradama, privučeni su ponajbolji vozači onog vremena, Achille Varzi i Luigi Fagioli. Posebice se obećavajućim činio model s motorom V16, kojeg je konstruirao sam Alfieri.

Nažalost, ostala braća su ipak posjedovala manje sposobnosti i vizije, tako da su već 1937. tvrtku prodali Adolfu Orsiju, počevši dugu priču o financijskim problemima i promjenama vlasništva, koja će obilježiti povijest tvrtke Maserati, sve do dolaska pod kapu Fiat.

Alfieri Maserati, jedan od šestorice braće, utemeljitelj slavne talijanske marke, umro je 3. ožujka 1932.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin