NA DANAŠNJI DAN

Ettore Bugatti, automobilska legenda, rođen 15. rujna 1881.

Agence de presse Meurisse, Bugatti

Ettore Arco Isidoro Bugatti (1881. –  1947.), talijanska ikona, spletom okolnosti postao je dio francuske priče, podario besmrtnost svojem brandu, a naprednu je tehnologiju podijelio i drugim proizvođačima…

Foto: Agence de presse Meurisse

Ettore Bugatti bio je Talijan, rođen 15. rujna 1881. u Milanu. U ranim danima automobilizma Italija je bila provincija na rubu svijeta ubrzanog tehnološkog razvoja, pa je tvornicu osnovao u Molsheimu, pokrajini Alsace, tada pokrajini Njemačke, nakon I. svjetskog rata pripojenoj Francuskoj. Bugatti postaje pojam automobilskog savršenstva, francuski nacionalni simbol.

Ettore je potjecao iz umjetničke obitelji te je dio umjetničkog naslijeđa prenio na svoje automobile, koji su plijenili pozornost nevjerojatnom kombinacijom rafiniranosti oblika, delikatnosti izvedbe i posvećenosti skidanju težine.

Neprestana težnja za savršenstvom dovela je to toga da ime Bugatti nikada ne bude zaboravljeno, premda je tvornica prestala s radom nakon II. svjetskog rata, a 21. kolovoza 1947. umire Ettore Bugatti. Ubrzo potom tvornica je prestala s radom, ali nije nikada zaboravljena.

Obnovljena je prije točno 28 godina kad je predstavljen povratnički model Bugatti EB110, a pravi preporod uslijedio je 1998. kad je preuzima Volkswagen.

Tvrtka iz Wolfsburga je ovaj automobilski mit uspjela vratiti na vrh automobilske ponude. I upravo Bugatti je marka oko koje je u najvećoj mjeri stvoren svijet kolekcionara oldtimera.

Danas su vrijednosti njegovih automobila nestvarnih iznosa. Volkswagen je uspio postaviti ovaj mit opet na noge. I svaki od njihovih automobila u svojoj oznaci nosi slova EB, inicijale velikog automobilskog vizionara, zaljubljenika u četiri kotača. Modelima Bugatti Veyron i Bugatti Chiron ponovno se penje na vrh ultrasportskih automobila. Odnedavno je u vlasništvu hrvatske tvrtke Rimac.

Autor