53. ROĐENDAN

Mitsubishi Motors Corporation, kultna japanska tvrtka, osnovana 22. travnja 1970.

-

Mitsubishi, tvrtka koja je danas dio korporacije Renault-Nissan-Mitsubishi, poslovati je počeo 1870., prvi automobil proizveo 1917., preorijentirao se na teretna vozila Fuso, desetljećima licencno proizvodio Jeep

Za one koji ne znaju cijeniti brand Mitsubishi, evo najvažnijeg. Jedan od najpoznatijih japanskih koncerna, koji se, osim izradom automobila i zrakoplova, bavi i proizvodnjom čelika, bankarstvom, osiguranjem, proizvodnjom stakla, papira, pa čak i – piva, utemeljen je 1870. Ime u prijevodu znači ‘tri dijamanta’.

Mitsubishi A6M Zero bio je najbolji mornarički zrakoplov početkom II. svjetskog rata, a Mitsubishi Pajero uvjerljivo je najuspješniji terenac u povijesti. Od 1985. osvojio je čak 12 titula najprestižnijeg Dakar Rally. Dovoljno? Znate li zašto nije baš uputno kupiti rabljeni Smart prve generacije?

Zato što Mercedes-Benzov 3-cilindarski turbobenzinac, obujma 599 ccm i snage 55 KS, teško izdrži više od 80.000 km, a generalka se nije radi, nego se motor mijenja. Smart druge generacije je OK, jer je njegov 3-cilindarski benzinac od 999 ccm isporučivao – Mitsubishi.

Povijest tvrtke, koja je svojedobno bila najveći japanski ‘zaibatsu’  japanski izraz koji označava velike industrijske i financijske konglomerate za vrijeme Japanskog Carstva), počinje 1870., a prvi su automobil proizveli 1917. Ubrzo su se preorijentirali na teretna vozila linije Fuso, danas zasebne marke, te vojna vozila.

Desetljećima su radili licencnu inačicu originalnog terenca Jeep, a sklapali su i američke Henry J automobile. Tek 1960. modelom 500 ponovo otvaraju poglavlje produkcije osobnih automobila, koje će se pokazati toliko uspješnim da je Mitsubishi Motors 1970. izdvojen u zasebnu tvrtku.

U sljedeća dva desetljeća tvrtka je postigla zapažen uspjeh diljem svijeta, no kasnije je snažno pogođena gospodarskim krizama, te je od 2016. udružena s Nissanom i Renaultom.

Autor