AMERIČKI VELIKAN

William Crapo ‘Billy’ Durant (1861. – 1947.): pionir američke autoindustrije, utemeljio General Motors

History of Genesee county, Michigan

William Crapo Durant, zvani ‘Billy’, Amerikanac francuskog podrijetla, rođen 9. prosinca 1861. u Bostonu, čija je tvrtka 1890. postala vodeći proizvođač vozila s konjskom zapregom, 1908. je utemeljio General Motors, a 1911. njegov brand Chevrolet. Bio je predsjednik GM-a od 1916. do 1920.

Mnogo je slučajeva u kojima su osnivači neke automobilske tvrtke kasnije izgubili vlasništvo nad njom, pa i osnivali novu tvrtku koja bi se potom na tržištu borila protiv one koja je nastavila nositi njihovo prezime. William Crapo Durant (1861. – 1947.) jedinstven je iz dva razloga:

Prvi je smislio i realizirao ideju globalizacije, automobilske korporacije, koja pod sobom ima različite brendove, s više različitih brendova pod sobom, koji ciljaju na različite skupine kupaca te je prvi utemeljio mrežu ovlaštenih dilera.

I uspio je izgubiti vlasništvo nad korporacijom koju je stvorio, ponovo ga osvojiti 1916. – i još jednom, zauvijek, izgubiti 1920. General Motors tada je već bio ozbiljan konkurent tvrtki Ford, a još će mnogo desetljeća provesti na tronu, kao najveći svjetski proizvođač automobila.

William Crapo ‘Billy’ Durant, pionir američke autoindustrije, umro je 18. ožujka 1947.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin