NA DANAŠNJI DAN

Edouard Michelin, francuski industrijalac i izumitelj, rođen 23. lipnja 1859.

Édouard Michelin (1859. – 1940.) obiteljsku je tvrtku pretvorio u jednu od vodećih svjetskih gumarskih tvrtki, a nakon kupovine tvrtke Citroën 1934. postaju značajni i kao proizvođač automobila…

Foto: Virtuous Leadership Institute

Édouard Michelin, francuski industrialist rođen 23. lipnja u Clermont-Ferrandu, krajem 19. stoljeća značajno je unaprijedio izum pneumatika Dunlop. S bratom Andréom, kao jedan od direktora tvrtke Michelin, odmah ie prepoznao priliku na novonastajućem tržištu automobila.

Najviše njegovom zaslugom 1896. je oko 300 pariških taksija bilo opremljeno gumama Michelin. Obiteljsku su tvrtku pretvorili u jednu od vodećih svjetskih gumarskih tvrtki, a njegovom je zaslugom 1898. osnovan Bibendum, simbol Michelina i ekologije.

Nakon kupovine tvrtke Citroën 1934. postali su značajni i kao proizvođač automobila. Poznat je po izreci, koja je bila i njegov poslovni moto, označavala njegov pokretački duh: Netko mora razbiti kamen kako bi pronašao dijamant skriven u njemu (na slici).

Život su mu obilježile obiteljske tragedije, smrt dvaju sinova. Étienne je poginuo 1932. u zrakoplovnoj nesreći, a Pierre 1937. u prometnoj nesreći. Umro je prije 80 godina, nedugo nakon što je njemačka vojska okupirala Francusku.

Njegov praunuk, također nazvan Édouard, glavni izvršni direktor Michelina poginuo je 2006. u brodskoj nesreći. Edouard i brat André Michelin 2002. su imenovani u Automobilsku kuću slavnih, u Dearbornu (Michigan).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin