VELIKAN IZ SJENE

Frederic W. Lanchester (1868. – 1946.): britanski inovator, izumitelj disk kočnica

Frederic William Lanchester, engleski matematičar i inženjer, jedan od najznačajnijih izumitelja u povijesti autoindustrije, 1889. je izmislio centrifugalni njihajući regulator za prekid dovoda goriva, koji se koristio u motoru na plinski pogon, a kasnije dragocjen u dizelskom motoru, 1901. disk kočnice

Frederic W. Lanchester rođen je 23. listopada 1868. u mjestu Lewisham, na jugoistočnoj periferiji Londona. Među njegovim brojnim inovacijama su i   starter za plinski motor te je napravio jednocilindarski plinski motor, koji je pokretao dinamo snage 3 KS. Unaprijedio je rasplinjač, koji je po prvi put stvarao pravilan omjer zraka i goriva.

Konstruirao je i benzinski motor sa 7 KS, s dva koljenasta vratila. Najvažniju inovaciju, disk kočnice, patentirao je 1901. Time je bitno pomogao, ne samo razvoju automobila, ego i zrakoplova željeznica… Unaprijedio je ili prvi iskoristio još niz danas samorazumljivih detalja poput papučice gasa.

Nažalost na poslovnom planu Lanchester nije bio niti približno tako uspješan kao na području inovacija, pa ne samo što se nije obogatio nego je potkraj života preživljavao od socijalne pomoći. Valja se prisjetiti i da je prvi automobil konstruirao još 1895., a četiri godine potom osnovao je i tvrtku Lanchester Engine Company.

Poznat po proizvodima izvrsnih tehničkih svojstava, neobičnim tehničkim rješenjima i vrhunskoj kvaliteti izrade, Lanchester će automobile proizvoditi sve do sredine pedesetih, premda je osnivač napustio tvrtku još 1910.

Upravo se prvo desetljeće 20. stoljeća može smatrati najznačajnijim u životu ovog inovatora, a kada shvatimo da je on već tada eksperimentirao s tehnologijama poput ubrizgavanja goriva ili turbopunjača, možemo samo žaliti što nije radio pod okriljem neke veće, bogatije tvrtke, gdje bi u još većoj mjeri mogao unaprijediti i ubrzati razvoj automobila.

Frederic W. Lanchester, veliki britanski konstruktor i inovator, umro je 8. ožujka 1946.

Autor