Aurelio Lampredi – slavni talijanski konstruktor motora, rođen 16. lipnja 1917.

Aurelio Lampredi (1917. – 1989.) rođen je u Livornu, lučkom gradu na obali Ligurskog mora, koji je svijetu dao mnogo znamenitih umjetnika…

Ne podcjenjujemo značaj Amedea Modiglianija za razvoj slikarstva, no ipak umjetnost u kojoj je Livorno prijestolnica svijeta jest umjetnost konstruiranja fantastičnih automobilskih motora: iz tog je grada Giotto Bizzarrini, tvorac legendarnog Lamborghinijevog V12 motora i konstruktor još nekoliko ne baš posve nezanimljivih automobila, od onih koji su nosili njegovo ime do Ferrarija 250 GTO.

A u Livornu je rođen (ondje će 1989. i umrijeti) i Aurelio Lampredi, jedan od najvećih, ako ne i najveći majstor razvoja motora, koji je nakon studija u Švicarskoj predratne dane proveo radeći za Piaggio i Isottu Fraschini, a nakon Drugog svjetskog rata ušao u legendu radovima za Ferrari i Fiat.

Ferrari je u ranim danima paralelno razvijao dva posve različita V12 motora, jedan malolitražni, kojeg je razvio Gioacchino Colombo, i jedan veći, kojeg je kreirao Lampredi. Kada se pokazalo da je Lampredijev motor uspješniji na trkaćim stazama, Colombo je napustio Maranello (premda će inačice njegovog motora, ne i bez Lampredijevih dorada, pokretati većinu klasičnih cestovnih modela Ferrarija).

Motori od 4, 6 i 12 cilindara Lampredijeve konstrukcije donosili su pobjede u raznim tipovima natjecanja, no nakon svađe s Enzom oko eksperimentalnog dvocilindričnog motora, konstruktor je prešao u Fiat.

Ondje je razvio neke od najznačajnijih cestovnih motora uopće, a najpoznatiji je onaj s dvije bregaste osovine, koji je debitirao u modelu Fiat 124 Coupe 1966. i ostao u produkciji više od 30 godina, pokrećući legendarne automobile poput Lancia 037 i Lancia Delte Integrale.

Automobili pogonjeni ovim motorom osvojili su čak deset momčadskih naslova u Svjetskom reli prvenstvu, a kod onih iz 1970-ih, koje je osvajao model Fiat 131 Abarth vrijedi spomenuti kako je Lampredi u to vrijeme bio i prvi čovjek Abartha.


Komentari

loading...