NA DANAŠNJI DAN

Carlo Abarth, legendarni talijanski tuner, rođen 15. studenoga 1908.

Karl Albert Abarth, rođen u Beču prije 112 godina, u obitelji talijanskih korijena, kasnije će dobiti talijansko državljanstvo te ime promijeniti u Carlo Alberto Abarth

U mladosti se uspješno bavio moto utrkama, a nakon teške ozlijede na jednoj utrci u Sloveniji ostao je ondje i II. svjetski rat proveo u Ljubljani. Seli u Italiju i sudjeluje u projektu Cisitalia, u kojem mu je partner bio prijatelj Ferry Porsche.

Prva mu je žena bila tajnica Porscheovog bratića Antona Piëcha, a druga Nadina Žerjav, kćerka slovenskog političara i starojugoslavenskog ministra Gregora Žerjava. Nakon osnutka vlastite tvrtke Abarth 1949. upisuje se u automobilske legende.

Za simbol je odabrao svoj horoskopski znak škorpiona, a najuspješniji su mu trkaći modeli uistinu imali ‘otrov u repu’. Nakon prodaje tvrtke Fiatu povlači se u mirovinu, a umire 1979., oko šest tjedana nakon što se i treći puta oženio.

Carlo Abarth, legendarni talijanski tuner, umro je 24. listopada 1979. U listopadu 2018. u Torinu je dobio ulicu imenovanu po sebi – Via Carlo Abarth.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin