John Cooper, pionir bolida s motorom iza vozača (u sredini), rođen 17. srpnja 1923.

John Newton Cooper (1923. – 2000.), koji je zauvijek promijenio svijet utrka, proslavio se prepoznavši potencijal legendarnog automobila Mini i nagovorivši BMC da stavi u ponudu sportsku inačicu Mini Cooper, premda se tome protivio Alec Issigonis

Nakon povratka iz II. svjetskog rata Cooper se pridružio očevoj radionici za popravljanje trkaćih automobila u engleskom gradiću Surbiton. Od dijelova s vojnih otpada počeli su sastavljati male, lagane trkaće automobile, koji su se od ostalih onodobnih samogradnji razlikovali po tome što se motor nalazio iza vozača.

Rješenje je bilo poznato i iskušano između dva rata, no tek će Cooperova dominacija, prvo u manjim kategorijama, a kasnije i u Formuli 1, zauvijek promijeniti svijet utrka. Cooper Car Company osnovana je 1948., a 1959. i 1960. s Cooperovim bolidima će Jack Brabham osvojiti titule svjetskog prvaka.

Cooper je prvi isprobao bolid s motorom iza vozača i na ovalu Indianapolis, no 1960-ih su njegovi trkaći automobili imali sve manje uspjeha i tvrtka se na kraju povukla iz utrka.
No uslijedio je još jedan veliki uspjeh, upravo je John Cooper prepoznao potencijal malog gradskog modela Mini i nagovorio BMC da stavi u ponudu sportsku inačicu Mini Cooper, protivno željama Aleca Issigonisa.

Nastala je jedna od najvećih automobilskih legendi svih vremena, a kada je BMW preuzeo Mini prvo su se dogovorili s Cooperom, postavili njega i sina za savjetnike i počeli proizvoditi sportske inačice novog Minija pod licenciranim nazivom Cooper.

John Cooper je preminuo 2000., no njegovo ime i dalje živi na novim Minijima.

Komentari