NA DANAŠNJI DAN

John Froelich, konstruktor prvog benzinskog traktora, rođen 24. studenoga 1849.

Parni traktori, kao i u slučaju parnih automobila, bili su preglomazni i nezgrapni te nisu u potpunosti zaživjeli, pa je prelomi trenutak nastanak prvog traktora pokretanog motorom s unutrašnjim izgaranjem…

S razvojem novih tehnologija u 19. stoljeću, pojavila se i težnja za zamjenom tradicionalnih sredstava za rad na polju uz pomoć tegleće marve, novim, moćnijim mehanički pogonjenim strojevima.

Konstruirani su tako i parni traktori, no baš kao i u slučaju automobila, bili su preglomazni i previše nezgrapni i nisu u potpunosti zaživjeli. Stoga je presudan bio nastanak prvog benzinskog traktora, pokretanog Ottovim motorom.

Konstruirao ga je 1892. Amerikanac John Froelich (1849. – 1933.), u mjestu Waterloo okrugu Clayton u američkoj saveznoj državi Iowa. Njegov je traktor kombinirao motor Van Duzen, snage 16 KS, šasiju Robinson i mjenjač vlastite konstrukcije, koji je omogućavao vožnju i rad naprijed-natrag…

Potom je napravio preteču prvog kombajna, a 1895. i mehaničku perilicu rublja, Froelich Neostyle Washer. John Froelich, konstruktor prvog benzinskog traktora, umro je 24. svibnja 1933.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin