NA DANAŠNJI DAN

Ron Hickman, glavni konstruktor kultnog Lotus Elan, rođen 21. listopada 1932.

Ronald Price Hickman, rođen prije 89 godina u Greytownu (Južna Afrika), ranih 1950-ih došao je u Englesku i potom napravio karijeru u autoindustriji…

Ron Hickman je počeo raditi u tvrtki Ford, gdje je sudjelovao u razvoju  kultnog modela Ford Anglia, proslavljenog serijalom knjiga i filmova o Harryju Potteru.

Nakon što ga je upoznao Colin Chapman prešao je u Lotus, gdje je brzo napredovao i postao glavni čovjek odjela tvrtke posvećenog izradi cestovnim automobilima.

U to je vrijeme Lotus nudio revolucionaran, ali kompliciran i komercijalno neisplativ model Elite, a Hickman će utrti put kojim će se tvrtka iz Norfolka definitivno etablirati i na području cestovnih modela.

Glavni je rezultat Hickmanovog rada Lotus Elan, najznačajniji i po mnogima najbolji model u povijesti tvrtke, čak i danas nerijetko proglašavan za najbolji vozački automobil ikada napravljen. Kao glavni konstruktor radio je i na modelu Europa, da bi 1967. osnovao vlastitu dizajnersku tvrtku.

Već se i ranije u slobodno vrijeme bavio dizajnom namještaja i alata, a kada je Black & Decker prihvatio komercijalizaciju njegove ideje o radnom stolu, nazvane Workmate, pogodio je ‘zlatnu žicu’. Do danas je prodano nekoliko desetaka milijuna tih radnih stolova, a on je dobivao tantijeme od svakog.

Dodatno je povećao imetak uspješnim tužbama protiv proizvođača kopija. Od 1977. je živio u poreznoj oazi otoka Jersey, uživao u kolekciji klasičnih automobila i nerijetko gostovao na skupovima posvećenima klasičnim Lotusima.

Ron Hickman, glavni konstruktor kultnog Lotus Elan, umro je 17. veljače 2011.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin