Achille Varzi, jedan od najvećih vozača u povijesti, poginuo 1. srpnja 1948.

Achille Varzi (1904. – 1948.), slavni talijanski vozač, od 1929. do 1934. ostvario je niz pobjeda na značajnim utrkama, vozeći Bugatti, Maserati i Alfa Romeo., s kojim je 1934. trijumfirao na Mille Miglia i Targa Florio

Achille Varzi jedan je od najvećih vozača automobilskih utrka svih vremena, a njegovo rivalstvo s Taziom Nuvolarijem po intenzitetu se može mjeriti jedino s mnogo desetljeća mlađim nadmudrivanjima, u kojima su sudjelovali Ayrton Senna i Alain Prost.

Rođen u bogatoj obitelji, u gradiću Galliate, 40 km sjeverozapadno od Milana, Varzi se prvi puta susreo s 12 godina starijim Nuvolarijem 1920-ih u utrkama motocikala, a borbe su se nastavile i kada su prešli na četiri kotača.

Tazio Nuvolari bio je nešto uspješniji u njima, no ne mnogo, Varzi je u tim danima bio fantastičan. Od 1929. do 1934. ostvario je niz pobjeda na značajnim utrkama, vozeći Bugatti, Maserati i Alfa Romeo. Upravo mu je zadnja sezona u Alfa Romeu, 1934., bila najuspješnija, te je godine pobijedio i na Mille Miglia i na Targa Floriu.

No na obzoru su se pojavili novi, superiorniji srebrni bolidi i Varzi je pohrlio pod okrilje slavnog tima Auto Union, u potezu koji će označiti početak pada. Tijekom tri godine u Auto Unionu Varzi je pobijedio na nekoliko utrka, ali ne iz najjačeg ranga.

No na privatnom planu stvari nisu bile dobre: zaveo je Ilse Pietsch, ženu momčadskog kolege, a oboje su se navukli na morfij, kojeg je počeo dobivati za smanjenje bolova nakon jednog udesa. Narkomanski ekscesi bili su sve češći i Varzi je nestao s trkaće scene.

Nakon rata se neočekivano vratio, skinut s morfija i smiren s novom suprugom. Pobijedio je na nekoliko manjih utrka, u Argentini prvi prepoznao talent kojim je bljesnuo Juan Manuel Fangio te ga je pozvao u Europu, a onda je uslijedila tragična VN Švicarske 1948.

Kišica je natopila stazu tijekom treninga i Varzijev Alfa Romeo 158 proklizao je na mokrom lišću, prevrnuo se i ubio ga. Ta je nesreća nagnala FIA-u da uvede obavezno nošenje zaštitne kacige za vozače. Četiri dana kasnije, u utrci je poginuo i Christian Kautz, zaokruživši crni švicarski vikend.

Komentari