NA DANAŠNJI DAN

Alessandro Zanardi, sjajni vozač i zlatni paraolimpijac, rođen 23. listopada 1966.

Alessandro Zanardi je u Formuli 1 bez većeg uspjeha vozio za Jordan, Minardi i Lotus, pa odlazi SAD, gdje briljira u CART-u, i osvaja dvije titule prvaka, vraća se 1999. u F1, Williams, ali ne osvaja ni boda, Vratio se u CART te su mu 2001., u stravičnoj nesreći na njemačkoj stazi Lausitzring, smrskane obje noge…

U povijesti automobilskih utrka postoji ne baš malen broj heroja. Ne mislimo samo na one koje takvima smatraju zbog vozačkih uspjeha, nego na ljude koji su se istakli heroizmom u drugim poljima, ili pak spašavajući unesrećene vozače.

No jedna od najvećih i najfascinantnijih priča, koja se još i danas odvija pred nama, je Alessandro Zanardi. Rodom iz Bologne, utrkivao se u kartingu i manjim formulama, a zablistao 1991. u Formuli 3000, što ga je potkraj iste sezone dovelo do prilike i u Formuli 1.

Vozeći za Jordan, Minardi i Lotus, ostavio je dobar dojam, no ne i dobio pravu priliku. Otišao je u SAD, gdje je sve bilo drukčije: briljirao je u CART prvenstvu, osvojivši dvije titule prvaka.

Njegovo pretjecanje Bryana Herte za pobjedu, u zavoju Corkscrew u posljednjem krugu utrke u Laguna Seci 1996. gotovo nadmašuje definicije mogućeg.
I u arkadnom modu neke računalne simulacije bi se gotovo izvjesno razbili da to pokušate, a Zanardi je izveo u stvarnosti.

Ponovni pokušaj u Formuli 1 s Williamsom bio je vrlo neuspješan, u sezoni 1999. nije osvojio ni boda, dijelom zbog svojih, dijelom zbog momčadskih propusta.
Vratio se u CART i na njemačkoj stazi Lausitzring u stravičnoj su mu nesreći smrskane obje noge. Čudom je preživio, izgubivši 70 posto krvi, no noge su mu morale biti amputirane, jedna na koljenu, druga iznad. Zanardi se nije predao.

Prošao je potpunu rehabilitaciju. Nezadovoljan ponudom na tržištu sam je konstruirao proteze koje su mu omogućile povratak utrkama. ne bilo kakav, osvojio je nekoliko pobjeda u WTCC prvenstvu, testirao Formulu 1. Planirao i nastup na Indy 500 utrci.
Svjetski je poznat i izvan krugova automobilizma postao nakon što je na

Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojio dvije zlatne pojedinačne medalje, kao i jednu srebrnu momčadsku, u biciklističkim utrkama za osobe s invaliditetom.
Zanardi je dokaz kako se voljom moguće izvući i iz najtežih životnih situacija i vjerojatno jedan od najvećih svjetskih sportaša današnjice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin