Ari Vatanen, sjajan finski reli vozač, rođen 27. travnja 1952.

Premda se okitio samo jednim naslovom svjetskog prvaka (1981.), nema nikakve sumnje da je Ari Pieti Uolevi Vatanen, rođen 27. travnja 1952. u finskom mjestu Tuupovaara, jedan od najboljih i najpoznatijih reli vozača svih vremena…

Njegovo je ime poznato čak i onima koji nisu pobornici ove discipline automobilizma, barem iz nekoliko razloga, kako sportskih tako i političkih…

Počeci Vatanenove karijere bili su više-manje klasični, a talent pokazivan od prvih nastupa nagrađen je titulom svjetskog prvaka 1981. u modelu Ford Escort s livrejom proizvođača cigareta Rothmans. Suvozač mu je bio vršnjak David Richards, koji će kasnije osnovati tvrtku Prodrive i voditi nekoliko F1 momčadi.

Zanimljivo, sljedeće sezone ostao je bez stalnog angažmana i nije bio u prilici braniti naslov. Po potpisivanju ugovora s Peugeotom počeo je dominirati svjetskom reli scenom, modelom Peugeot 205 T16 pobijedio je u čak pet uzastopnih nastupa, da bi potom imao tešku nesreću u Argentini 1985.

Zamalo je poginuo, oporavak je trajao godinu i pol i nikada nakon toga više nije pobijedio u reliju za Svjetsko prvenstvo. No zato jest na reliju Pariz-Dakar, četiri puta, triput za Peugeot, jednom za sestrinski Citroën.

A vjerojatno bi to učinio i pet puta zaredom da mu nisu ukrali automobil dok je bio u vodstvu 1988. godine. Te je godine pobijedio na brdskoj utrci Pike’s Peak, a kratki dokumentarni film s nje nazvan ‘Climb Dance’ jedna je od osnovnih stavki na repertoaru svakog filmofila koji voli automobilske utrke.

I kasnijih je godina povremeno nastupao na relijima, no glavna mu je preokupacija postala politika, odradio je dva mandata kao konzervativni zastupnik u Europskom parlamentu, pri čemu se isticao na mnogim područjima, za razliku od većine drugih sportaša u politici nije tu bio samo zbog podizanja popularnosti stranke ili političke opcije.

Svjetsku je pozornost ponovo zaokupio 2009. kada se kandidirao za predsjednika krovne automobilske institucije FIA i pobijedio ga je nekadašnj vođa momčadi Peugeot, Jean Todt. Vjerujemo da to nije zadnje što smo čuli o ambicioznom Vatanenu.

Majstore, sretan 68. rođendan!

Komentari