SRETAN 69. ROĐENDAN

Bobby Rahal, trostruki prvak serije CART, rođen 10. siječnja 1953.

Robert Woodward ‘Bobby’ Rahal iz Medine (Ohio), rođen 10. siječnja 1953., istinska je legenda američkog automobilizma…

Foto: Wolkenjaeger, Wikimedia Commons

… no i ime jako dobro poznato ljubiteljima utrka s ove strane Atlantika. Put ga je zapravo prvo i doveo u Formulu 1: nakon što je 1977. bio drugi u prvenstvu Formule Atlantic (prvak je bio Gilles Villeneuve), Walter Wolf dao mu je priliku u dvije posljednje utrke Svjetskog prvenstva 1978.

Usprkos solidnim nastupima nije dobio produžetak ugovora te se vratio američkim utrkama, gdje će tijekom 80-ih u seriji CART imati ulogu kakvu je u Europi imao Alain Prost, rijetko najatraktivniji, ali često najbrži i vozački najinteligentniji na gridu. Ostvario je 24 pobjede u vodećoj kategoriji američkog automobilizma.

Jedinu pobjedu na utrci Indy 500 ostvario je 1986., a iste je sezone osvojio i titulu prvaka CART serije, koju će obraniti sljedeće godine. Treću će pridodati 1992., sada i kao vlasnik momčadi za koju je nastupao. Nakon povlačenja nastavio je voditi uspješnu trkaću momčad, za koju je Buddy Rice 2004. osvojio Indy 500.

Okušao se i u vođenju momčadi Jaguar u Formuli 1 2000. godine, a iz te je epizode najviše upamćena nerealizirana akvizicija – Adrian Newey iz tima McLaren. Rahal i Newey su bliski prijatelji još otkako je njihovo partnerstvo donijelo CART titulu 1986.

Zanimljivo je napomenuti i kako je Rahal, kao i Ayrton Senna, bio jedan od savjetnika tijekom razvoja tržišnog modela Honda NSX. U Europi ga se danas često može vidjeti na ekskluzivnim okupljanjima oldtajmera Goodwood i Mille Miglia. Njegov sin Graham uspješan je vozač IndyCar serije i pobjednik 24 sata Daytone 2011.

Sretan 69. rođendan, Bobby!