Denny Hulme

Denny Hulme (1936. – 1992.): najbolji bosonogi vozač Formule 1 u povijesti, svjetski prvak 1967.

Novozelanđanin Denis Clive ‘Denny’ Hulme ušao je u sezonu 1967. kao cijenjen, ali ne i posve potvrđen vozač. U Monacu i na Nürburgringu ostvario je prve pobjede u karijeri i, pomalo neočekivano, postao svjetski prvak…

Foto: Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

Do 1974. osvojio je još šest pobjeda u Formuli 1, dvaput završio treći u prvenstvu, ukratko uvijek je bio ‘tu negdje’, ali nekako, eto, nije zapamćen kao jedan od istinskih velikana. Nedvojbeno bio je velik vozač, jer je paralelno vozio i Can-Am prvenstvo, osvojivši dvije titule i rekordne 22 pobjede.

Zanimljivo je kako mu je jedan od nadimaka bio ‘bosonogi dječak’, jer je u prvih nekoliko godina, dok je još vozio lokalne utrke na Novom Zelandu, preferirao voziti bez obuće! Denny Hulme došao je u Europu u sklopu programa kojim je novozelandska federacija sponzorirala najbolje ondašnje vozače da se okušaju i u najjačoj konkurenciji.

Chris Amon, Bruce McLaren i Denis Hulme bili su najuspješniji izdannci tog programa. Zanimljivo, u karijeri je vozio samo za dvije momčadi, obje u vlasništvu ljudi iz Antipoda, Brabham i McLaren. Nakon što mu je poginuo momčadski kolege i prijatelja Peter Revson prestao se utrkivati, no nije izdržao: 80-ih se vratio utrkama turističkih automobila.

Smrt ga je stigla 4. listopada 1992, na utrci 1000 km Bathurst – vozeći BMW M3, prretrpio je srčani udar. Zanimljivo je da je ovaj dobroćudni Medo (zvali su ga i ‘Bear’) bio prvi svjetski prvak ormule 1 koji je umro prirodnom smrću. Osam mjeseci nakon njega od srčanog udara umrijet će i James Hunt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin