Gerhard Berger i tim Benetton 27. srpnja 1997. posljednji su put pobijedili u Formuli 1

Gerhard Berger je prvu pobjedu ostvario 12. listopada 1986. na VN Meksika 1986., ujedno i prvu za Benetton, 11 godina kasnije, na VN Njemačke, krug se zatvorio…

Foto: StuSeeger

Postojali su određeni vozači u Formuli 1 nekako predodređeni za uloge drugih vozača velikih momčadi i boravak u polusjeni, no skloni neočekivanim ‘ispadima’ brzine….

S vozačima Formule 1, kakvi su Gerhard Berger, David Coulthard, Rubens Barrichello… mogli ste biti sigurni da će na većini utrka biti sporiji od svog momčadskog kolege, no da će im jednom ili dvaput godišnje doći vikend u kojem će biti brži od svih na gridu.

Vjerojatno je baš ta činjenica što su to mogli tek povremeno, a ne svakog drugog vikenda, ono što ih je spriječilo da postanu prvaci. prirodna brzina bila je tu, no pojavljivala se samo povremeno.

Možda najzanimljiviji među njima bio je Austrijanac Gerhard Berger, koji je takve dominantne nastupe obično imao kada bi bio motiviran nekim unutarnjim, osobnim razlozima osobne prirode. Sezona 1997. bila je njegova posljednja u Formuli 1, momčadski kolega Alesi bio je brži, a bolid Benettona sporiji od Ferrarija i Williamsa.

Ali na VN Njemačke u Hockenheimringu bio je  klasa za sebe, u prvom nastupu nakon smrti oca, s kojim je bio iznimno vezan. Dominirao je i kvalifikacijama i utrkom, jedinu mu je prijetnju donekle predstavljao Jordanov poletarac Giancarlo Fisichella. Jasno, pobjedu je Berger posvetio ocu.

Na kraju sezone povukao se, tako da je to bila njegova deseta i posljednja pobjeda. Također je to bila posljednja pobjeda momčadi Benettona, jedina u eri nakon Michaela Schumachera. No najveću zanimljivost predstavljalo je premotavanje sjećanja sve tamo do VN Meksika 1986., kada je Berger ostvario prvu pobjedu, a ujedno i prvu ikada za momčad Benettona.

Jedanaest godina kasnije krug se zatvorio.

Komentari