NA DANAŠNJI DAN

Giancarlo Baghetti 2. srpnja 1961. pobijedio u prvom nastupu u Formuli 1

Giancarlo Baghetti (1936. – 1995.) jedan pd tri vozača u povijesti koji je trijumfirao u debitantskom nastupu u najelitnijem automobilskom natjecanju, na današnji dan pprije 59 godina na VN Francuske…

Fenomenalni debitantski nastupi kojima su briljirali Jacques Villeneuve i Lewis Hamilton podsjetili su nas na to da je još uvijek moguće da se netko priključi trojici ljudi koji su upamćeni kao jedini koji su osvojili pobjede već u prvom nastupu u nekoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1.

No, u najelitnijem automobilskom natjecanju,  stvari nisu tako jednostavne kako izgledaju na prvi pogled. Giuseppe ‘Nino’ Farina je najbolji primjer. Pobijedio je nau prvoj utrci Svjetskog prvenstva Fomule 1 uopće, u Silverstoneu 1950., a postao je i prvi svjetski prvak.

No zapravo je prvu pobjedu na Velikoj nagradi, i to u istoj kategoriji, samo što se tada još nije formalno zvala Formula 1, ostvario još 1940. Iste sezone u statističkim mu se knjigama pridružio Johnnie Parsons, pobjednik utrke Indy 500, koja se bodovala za Svjetsko prvenstvo od 1950. do 1960.

No Parsonsu to nije bio prvi nastup na Indyju, a prethodne se godine napobjeđivao i osvojio američku titulu. Da i ne spominjemo kako je upitno je li uopće imao pojma da se ta pobjeda boduje i za nekakvo čudno europsko prvenstvo…

Treći je slučaj, onaj Giancarla Baghettija s VN Francuske 1961., ipak nešto čišći: njemu je to nedvojbeno bio prvi nastup u Formuli 1. No nemojmo zaboraviti kako su tada postojale mnoge Velike nagrade koje se nisu bodovale za prvenstvo, a pravila su promijenjena prije te sezone, tako da su dotadašnji bolidi Formule 2 najednom postali kompetitivni.

Baghetti je dobio priliku nastupiti u dvije neprvenstvene utrke u Ferrarijevoj Formuli 2, i oba puta je pobijedio! Njegovi su poslodavci tada od tvrtke Ferrari kupili novi bolid Formule 1, legendarni Ferrari 156 s njuškom morskog psa, i prijavili ga za VN Francuske.

Nakon odustajanja trojice tvorničkih vozača tima Ferrari počela je velika borba u kojoj su sudjelovali Baghetti (Ferrari) i Dan Gurney (Porsche), u kojoj je Talijan izašao kao pobjednik, pretekavši Amerikanca manje od sto metara prije cilja!

Nakon toga (a i prije toga, ako ćemo iskreno) u karijeri nije napravio mnogo, tako da se još vode debate o njegovoj stvarnoj količini talenta. No nedvojbeno je da je Baghetti vozač s najboljim početkom karijere u Formuli 1.

Bila je to i jedina pobjeda Giancarla Baghettija, i jedini podij, koji je u karijeri do 1967., vozeći potom za ATS, Scuderia Centro Sud, Brabham, Reg. Parnell i Lotus, u 21 nastupu, ukupno osvojio tek 14 bodova.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin