SRETAN 80. ROĐENDAN

Henri Pescarolo, rekorder Le Mansa s 33 nastupa i četiri pobjede, rođen 25. rujna 1942.

Henri Pescarolo je 1973. u Spa najbrži krug utrke prototipova postigao bolidom Matra-Simca MS670B, s prosječnih 262,5 km/h, što je brže nego je bilo koji vozač u bilo kojoj kategoriji ikada odvezao na stazi koja nije ovalna…

Henri Pescarolo, rođen 25. rujna 1942. u mjestu Montfermeil na istočnom predgrađu Pariza, jedan je od onih ljudi za koje uistinu možemo reći kako im strast za automobilskim utrkama kola venama. Većini drugih vozača utrka bi 62 nastupa u Formuli 1 i plasman na podij u Monacu bili sanjani vrhunac karijere, kod ovog Francuza samo su fusnote.

Nebrojeni nastupi na reliju Dakar također su samo dio priče, kao i najbrži krug utrke prototipova u Spa 1973. Ako se pitate zašto je taj krug bitan, Pescarolo ga je u bolidu Matra-Simca MS670B odvezao u vremenu 3:13.4.

To daje prosječnu brzinu kruga od 262,5 km/h, brže no što je ma koji vozač u ma kojoj kategoriji ikada odvezao u utrci na stazi koja nije ovalna. Jedino je Jacky Ickx u kvalifikacijama za istu utrku vozio još brže, no u utrci Pescarolo drži rekord.

Još jedan rekord drži na Le Mansu. Četiri pobjede, tri u timu Matra jednu u timu Porsche, odavno su nadmašene, no fascinantna 33 vozačka nastupa, od 1966. do 1999. i dalje su rekord, koji neće tako skoro biti nadmašen.

Po prestanku nastupanja u ulozi vozača nastavio je kao vođa vlastite momčadi i konstruktor te skupio još 13 nastupa. Nažalost, bez pobjede, premda su njegovi bolidi u nekoliko navrata završavali na postolju. Momčad je proglasila stečaj 2010., nakon što su 2005. i 2006. osvojili europsku Le Mans seriju.

Rekonstruirana i danas uspješno nastupa na utrkama, a njen osnivač i u sedamdesetima gustom bradom pokriva ožiljke na licu zadobivene u trkaćim incidentima.

Autor