James Hunt – legendarni britanski as Formule 1, svjetski prvak 1976., umro 15. lipnja 1993.

James Simon Wallis Hunt (29. kolovoza 1947. – 15.lipnja 1993.) pobijedio je u 10 utrka i osvojio jednu titulu (1976.), no zbog njegove jedinstvene osobnosti ostao je u sjećanju mnogo više od drugih statistički usporedivih vozača, te ge možemo nazvati jednom od istinskih legendi Formule 1..

Legenda živi a to je potakao film ‘Rush’, koji govori o njegovoj šampionskoj sezoni, velikim borbama u kojima mu je izravni protivnik bio Niki Lauda, i osobnim demonima dvojice vozača. Hunt se čak i na svečanim primanjima pojavljivao bosonog, u izlizanim trapericama, s limenkom piva u jednoj i cigaretom u drugoj ruci.

Ne baš legalne supstance nisu mu bile nepoznanica barem u onoj mjeri u kojoj monogamija jest. Uz svu tu osebujnost i plejbojski život, koji je u borbi protiv establishmenta bio barem jednako radikalan kao istovremeni punk pokret u Engleskoj, Hunt je na zenitu karijere, 1976. i 1977. bio možda i najbrži vozač na svijetu.

Karijera mu je za današnje pojmove trajala neobično kratko, 1973. se pojavio u Formuli 1 u prikladno nekonvencionalnoj momčadi Hesketh, tri godine kasnije prešao u McLaren, ondje briljirao, ali ne bez poprilične sklonosti trkaćim incidentima, a nakon gubitka i vlastite i momčadske forme početkom 1979. prešao k Walteru Wolfu i već sredinom sezone, u dobi od samo 32 godine, objesio kacigu o klin.

Nakon kraja vozačke karijere napravio je drugu, na engleskom govornom području gotovo jednako tako poznatu, kao sukomentator Murrayu Walkeru u prijenosima utrka Formule 1. Humor i otvoreno izražavanje pred mikrofonom pribavili su mu novu bazu obožavatelja. Preminuo je prije točno 27 godina, iznenada, od srčanog udara.


Komentari

loading...