Karl Kling, poznati vozač i slavni vođa tima Mercedes-Benz, rođen 16. kolovoza 1910.

Karl Kling (1910. – 2003.) se zainteresirao se za utrke radeći za Mercedes-Benz, no obećavajući rezultati na brdskim utrkama krajem 1930-ih stigli su prekasno da dobije priliku u Srebrnim strijelama…

Nakon II. svjetskog rata i skidanja embarga Nijemcima na nastupe postaje ključni čovjek programa povratka na utrke tima Mercedes-Benzov.

Pobjedom na Carrera Panamericana 1952. najavljuje sjajan potencijal modela Mercedes-Benz 300 SL, a u prvom nastupu u Formuli 1 1954. završava drugi, manje od sekunde nakon što je ciljnom stazom prošao legendarni Juan Manuel Fangio.

To mu ostaje najbolji prvenstveni rezultat, u kasnijih deset nastupa tek je još jednom na podiju. Izvan prvenstva osvaja VN Berlina i Švedske, a krajem 1955. nasljeđuje legendarnog Alfreda Neubauera na čelu trkaćeg odjela Mercedes-Benz.

Premda službeno ne nastupaju nigdje, ostvaruju velike uspjehe u svijetu relija, a Kling osobno osvaja onaj od Alžira d Cape Towna 1961. Bio je doživotni ambasador marke i često demonstrirao oldtimere iz tvorničkog muzeja do smrti 18. ožujka 2003.


Komentari

loading...