SRETAN 43. ROĐENDAN

Kimi Räikkönen, 2007. svjetski prvak Formule 1, rođen 17. listopada 1979.

Foto: Ferrari
-

Kimi-Matias Räikkönen, rođen prije 43 godine u gradu Espoo na južnoj baltičkoj obali Finske, u Formuli 1 (2002. – 2009. i 2012. – 2021.) stekao je nadimak Ledeni čovjek

Finac Kimi Räikkönen jedan je od najboljih i najuspješnijih vozača suvremene ere Formule 1, no njegov se značaj ne zaustavlja na tome. Možda čak i više od rezultata, uključujući i naslov svjetskog prvaka 2007., finski vozač zaslužuje respekt zbog pristupa sportu i životu.

U vremenu kad su auto utrke postale visokoprofesionalan sport, a najbolji vozači strojevi programirani za pobjede i politički korektne govore, od najmanjih nogu naučeni kako obuzdavati emocije, ne pokazivati ih ili ih upakirati u celofan odmjerenih izjava, kojima se neće zamjeriti nikome, Kimi je posve drukčiji.

Kimi Räikkönen je naprosto sjajan vozač utrka, koji to radi jer se voli utrkivati, nastupati kad mu se to sviđa i bez dlake na jeziku govoriti o situacijama koje se događaju njemu, dok ga za one koje su se događale drugima naprosto nije briga.

Takav stav jedan je od razloga njegove iznimne popularnosti među obožavateljicama, te se može reći kako je upravo Kimi privukao zavidan broj gledateljica ovom nekada izrazito muškom sportu.

Već na dolasku u Formulu 1 2001. Kimi Räikkönen je izazvao kontroverze: mnogi su kritizirali Petera Saubera što daje priliku klincu koji je (ne računajući karting) iza sebe imao samo 23 utrke u manjim kategorijama, te mu je FIA uz mnogo oklijevanja izdala licencu. Osvojio je bod već u prvom nastupu, i to nakon što je primijećen kako pola sata prije utrke mirno drijema.

Već sljedeće sezone Kimi Räikkönen prelazi u McLaren, a 2003. je drugi u poretku. Isi rezultat ponavlja i 2005., a nakon prelaska u Ferrari 2007. stiže do titule. Dvije godine potom odustaje od Formule 1, vozi WRC sa solidnim uspjehom, no bez pobjeda i podija. 2012. se vraća u F1 s momčadi Renault i odmah završava kao treći.

Kimi Räikkönen se 2014. vratio u Ferrari te do 2021. nastupao u timu Alfa Romeo Racing. Tijekom karijere je u Formuli 1 osvojio 1 naslov svjetskog prvaka, 21 pobjedu, 103 podija, 18 prvih startnih mjesta i 46 najbržih krugova.

Autor