SRETAN 41. ROĐENDAN

Kimi Räikkönen, 2007. svjetski prvak Formule 1, rođen 17. listopada 1979.

Finac je jedan od najboljih i najuspješnijih vozača suvremene ere Formule 1, no njegov se značaj ne zaustavlja na tome…

Možda čak i više od rezultata, uključujući i naslov svjetskog prvaka 2007., finski vozač zaslužuje respekt zbog pristupa sportu i životu.

U vremenu kada su automobilske utrke postale visokoprofesionalan sport, a najbolji vozači strojevi programirani za pobjede i politički korektne govore, od najmanjih nogu naučeni kako obuzdavati emocije, ne pokazivati ih ili ih barem upakirati u celofan odmjerenih izjava, kojima se neće zamjeriti nikome, Kimi je posve drukčiji.

On je naprosto sjajan vozač utrka, koji to radi zato što se voli utrkivati, nastupa kada mu se to sviđa i bez dlake na jeziku govori o situacijama koje se događaju njemu, dok ga za one koje se događaju drugima naprosto nije briga.

Takav stav jedan je od razloga njegove iznimne popularnosti među obožavateljicama, te se može reći kako je upravo Kimi privukao zavidan broj gledateljica ovom nekada izrazito muškom sportu.

Već na dolasku u Formulu 1 2001. Kimi je izazvao kontroverze: mnogi su kritizirali Petera Saubera što daje priliku klincu koji je (ne računajući karting) iza sebe imao samo 23 utrke u manjim kategorijama, te mu je FIA uz mnogo oklijevanja izdala licencu.

Osvojio je bod već u prvom nastupu, i to nakon što je primijećen kako pola sata prije utrke mirno drijema. Već sljedeće sezone prelazi u McLaren, a 2003. je drugi u poretku. Isi rezultat ponavlja i 2005., a nakon prelaska u Ferrari 2007. stiže do titule.

Dvije godine potom odustaje od Formule 1, vozi WRC sa solidnim uspjehom, no bez pobjeda i podija. 2012. se vraća u F1 s momčadi Renaulta i odmah završava kao treći. 2014. se vratio u Ferrari, gdje i danas nastupa.

Foto: Mark McArdle

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin