AMERIČKI HEROJ

Lee Petty (1914. – 2000.): trostruki prvak serije NASCAR

Lee Arnold Petty, rođen 14. ožujka 1914. u Sjevernoj Karolini, jedan je od najuspješnijih vozača u ranoj povijesti NASCAR serije…

Foto: motorsport.com

Već u zreloj dobi nastupio je u prvoj utrci tog tada novog natjecanja i u svakoj od prvih 11 sezona bio među prvom petoricom u ukupnom poretku! Triput se okitio i naslovom prvaka, u sezonama 1954., 1958. i 1959., a u posljednjoj od navedenih upisao se u povijest kao prvi osvajač najznačajnije NASCAR utrke, Daytona 500.

Zanimljivo, pobjeda mu je dodijeljena tek dan nakon utrke, kad je pregledavanjem filmske snimke utvrđeno kako je ipak upravo on prvi prošao ciljem. Lee Petty se povukao iz svijeta utrka 1964., nakon što je ostvario čak 54 pobjede u NASCAR utrkama, u svojim automobilima s legendarnim brojem 42.

No ostao je vezan za momčad Petty Enterprises, koju je osnovao, a koja će dobrim dijelom narednih dva desetljeća biti među najboljima u sportu. Glavni razlog ipak je bio ‘Kralj’, Leejev sin Richard Petty, koji s čak 200 pobjeda i sedam titula ostaje najveći i najuspješniji vozač u povijesti ovog natjecanja.

Kasniji naraštaji dinastije nažalost više nisu dostigli najvišu razinu uspjeha, a momčad je 2008. neslavno ostala bez sponzora i nestala sa scene. Nije dočekao da vidi taj tužan trenutak. Lee Petty, trostruki prvak serije NASCAR, umro je 5. travnja 2000.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin