NA DANAŠNJI DAN

Mike Hawthorn (1929. – 1959.): prvi britanski prvak Formule 1, 1958.

Čak je 12 vozača britanskih vozača u Formuli 1 osvojilo najmanje po titulu. Prvi u tom veličanstvenom nizu bio je John Michael ‘Mike’ Hawthorn, prvak 1958. vozeći za tim Ferrari

Britanska tehnološka nadmoć u Formuli 1 gotovo je neupitna pola stoljeća, a nadmoć vozača s Otoka u velikom je dijelu tog razdoblja također bila neupitna…

Visok, plavokos i naočit, Hawthorn je bio svebritanski sportski idol, pogotovo nakon pobjede s Jaguarom u Le Mansu 1955. Bila je to tragična utrka, na kojoj je u nesreći Leveghovog Mercedes-Benza život izgubilo više od osamdeset ljudi, a mnogi smatraju da je nesreću skrivio upravo Hawthorn.

 

Ni njegova titula u F1 nije bila manje kontroverzna: osvojio ju je samo s jednom pobjedom tijekom sezone (ali uz čak pet drugih mjesta), spram čak četiri pobjede Stirlinga Mossa, nesretnika koji je te sezone četvrti puta uzastopce prvenstvo završio na drugom mjestu!

No Hawthorn se ne može sam obraniti od optužbi: premda je na kraju šampionske sezone objavio povlačenje s utrka, poginuo je u prometnoj nesreći već 22. siječnja 1959., kada je pri više od 150 km/h na Guildford Passu izgubio kontrolu nad posebno preuređenim Jaguarom 3.4, modelom koji će retrospektivno postati poznat kao MK 1.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin