VELIKANKA IZ SJENE

Pierre Veyron (1903. – 1970.): Bugattijev testni vozač, pobjednik Le Mansa 1939.

Foto: Le Monde Illustré, 1934.

Pierre Veyron (1903. – 1970.), prezimenom je danas poznat milijunima diljem svijeta, a dobar dio njih zna i da je superautomobil Bugatti 2005. dobio ime po nekom vozaču utrka…

Pierre Veyron, rođen 1. listopada 1903. u mjestu Èze u blizini Nice, donedavno je bio poznat samo zaljubljenicima u međuratne automobilske utrke, i to onima koji nisu opsjednuti samo Velikim nagradama. Zbunjenosti nema mnogo mjesta, premda je bilo mnogo uspješnijih natjecatelja koji su, na utrkama između dva rat, pobjeđivali bolidima Bugatti. Pierre Veyron je svakako zaslužio počast koju je posthumno i neočekivano dobio (video). Po profesiji inženjer, utrkama se počeo baviti 1930. na nagovor prijatelja, sjajnog trkača Alberta Diva.

Nakon dvije godine nastupanja privatnim trkaćim automobilima Bugatti i Maserati, dobiva poziv snova: postao je tvornički testni i razvojni vozač tima Bugatti, a taj je položaj povezivao njegovu struku i hobi. I kao privatnik i kao tvornički vozač ostvario je nekoliko dojmljivih pobjeda u klasi, a trenutak slave došao je 1939., kad mu je partner bio mnogo poznatiji Jean-Pierre Wimille (na slici, lijevo).

U paru je za Bugatti osvojio drugu i posljednju pobjedu na utrci 24 sata Le Mansa. U ratu je bio pripadnik Pokreta otpora, za što je i odlikovan, a kasnije se uglavnom posvetio vođenju vlastite tvrtke, koja se bavila tehnologijom vađenja nafte, premda je i nakon rata nastupio na ponekoj utrci. Pierre Veyron je umro 2. studenoga 1970. Dakako, jedna od posebnih edicija modela Bugatti Veyron nazvana je po Wimilleu.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo