René Arnoux, kontroverzni francuski vozač Formule 1, rođen 4. srpnja 1948.

René Alexandre Arnoux jedan je iz plejade sjajnih francuskih vozača 1970-ih i 1980-ih, od kojih se samo Alain Prost okitio naslovom svjetskog prvaka Formule 1…

Aktivno se natjecao u Formuli 1 od 1978. do 1989., nastupajući za momčadi Martini, Surtees, Renault, Ferrari i Ligier. Proslavio se već 1979. fantastičnom borbom protiv Gillesa Villeneuvea u Dijonu.

Osvojio je sedam pobjeda u utrkama za veliku nagradu, 18 pole positiona i 22 puta je osvajao mjesto na podiju. Najbolje plasiran bio je u sezoni 1983., prvoj u Ferrariju, kad je osvojio treće mjesto. Te je godine prvak bio Nelson Piquet, koji je osvojio i prvu titulu s turbo motorom (Brabham-BMW), a drugi je bio Alain Prost.

No vrijedi spomenuti kako je Arnoux titulu izgubio tek u zadnje dvije utrke sezone. Iz Ferrarija je otpušten pod nikad razjašnjenim okolnostima nakon prve utrke sezone 1985. Nagađalo se štošta, od ovisnosti o drogi do ljubavne afere sa ženom nekog od čelnika tvrtke, no istina nikada nije izašla na vidjelo.

Potkraj 1980-ih uprskao je reputaciju tvrdoglavošću: vozeći sve slabiji Ligier odbijao se pomiriti s mjestima na začelju utrke i nerijetko odbijao propustiti vozače koji bi ga obilazili za krug!

Nakon završetka karijere posvetio se organizaciji karting utrka, privatnom biznisu (posjeduje dvije tvornice autodijelova) i vožnji utrka veterana.

Komentari