SRETAN 73. ROĐENDAN

René Arnoux, kontroverzni francuski vozač Formule 1, rođen 4. srpnja 1948.

René Alexandre Arnoux jedan je iz plejade sjajnih francuskih vozača 70-ih i 80-ih, od kojih se samo Alain Prost okitio naslovom svjetskog prvaka Formule 1

Foto: Peter Moricz

Aktivno se natjecao u Formuli 1 od 1978. do 1989., nastupajući za momčadi Martini, Surtees, Renault, Ferrari i Ligier. Proslavio se već 1979. fantastičnom borbom u Dionu – protivnik mu je bio Gilles Villeneuve.

Osvojio je sedam pobjeda u utrkama za veliku nagradu, 18 pole positiona i 22 puta je osvajao mjesto na podiju. Najbolje plasiran bio je u sezoni 1983., prvoj u timu Ferrari, kad je osvojio treće mjesto. Te je godine prvak bio Nelson Piquet, koji je osvojio i prvu titulu s turbo motorom (Brabham-BMW), a drugi je bio Alain Prost.

No vrijedi spomenuti kako je Arnoux titulu izgubio tek u zadnje dvije utrke sezone. Iz tima Ferrari je otpušten pod nikad razjašnjenim okolnostima nakon prve utrke sezone 1985. Nagađalo se štošta, od ovisnosti o drogi do ljubavne afere sa ženom nekog od čelnika tvrtke, no istina nikada nije izašla na vidjelo.

Potkraj 80-ih uprskao je reputaciju tvrdoglavošću: vozeći sve slabiji Ligier odbijao se pomiriti s mjestima na začelju utrke i nerijetko odbijao propustiti vozače koji bi ga obilazili za krug! Nakon završetka karijere posvetio se organizaciji karting utrka, privatnom biznisu (posjeduje dvije tvornice autodijelova) i vožnji utrka veterana.

Autor: Dino-Milić Jakovlić
Foto: Ferrari

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo