SRETAN 72. ROĐENDAN

Rick Mears, četverostruki osvajač utrke Indy 500, rođen 3. prosinca 1951.

Indianapolis, IMS Archives

Rick Mears, rođen 3. prosinca 1951. u Wichiti (Kanzas), karijeru počinje u off-road utrkama, a potom u zatvorenim stazama privlači pozornost tima kojeg je vodio legendarni Roger Penske

Kako je jedan od njegovih vozača, Mario Andretti, te sezone nastupao (i osvojio titulu prvaka svijeta) u Formuli 1, Penske je 1978. pozvao Mearsa da mijenja Andrettija u vikendima u kojima je ovaj imao drugih obaveza. Do kraja karijere nikada neće promijeniti momčad i sve će svoje sjajne rezultate postići vozeći za Penskea.

Već u prvom nastupu na Indy 500 Mears se kvalificirao u prvi red, a sljedeće je godine bio i najbrži na treningu i osvojio utrku. Nakon 1979. ponovit će pobjede na najpoznatijem svjetskom ovalu 1984., 1988. i 1991., a naslove prvaka Indycar serije osvojit će 1979., 1981. i 1982.

U međuvremenu je 1980. testirao i Formulu 1 za Brabham, a vremena koja je postigao bila su toliko impresivna da mu je Bernie Ecclestone ponudio mjesto u momčadi u kojoj je bio Nelson Piquet.

No kada je Mears shvatio da bi trebao sa sobom dovesti i sponzore, koji će plaćati njegovo mjesto u momčadi, odustao je od već postignutog dogovora. na taj smo način mi u Europi ostali uskraćeni za gledanje jednog od vjerojatno najtalentiranijih svjetskih vozača 80-ih, koji je dominirao američkom trkaćom scenom tog vremena.

Autor

Preporučeni sadržaj