SRETAN 53. ROĐENDAN

Robby Gordon, svestrani američki vozač i vođa momčadi, rođen 2. siječnja 1969.

Jedan od u Europi najpoznatijih američkih vozača utrka današnjice, Robert W. Gordon, rijedak je primjer svestranosti u današnjem svijetu specijaliziranih kategorija…

Foto: Don Ramey Logan

Prva su mu ljubav utrke na teškim terenima, i otac mu je bio vozač utrka u pustinji Baja, a to je i poprište Robbyjevih najvećih uspjeha. Četiri je puta pobijedio na utrci Baja 500, triput na Baja 1000, uz sedam naslova prvaka u američkom SCORE off-road prvenstvu.

Ono po čemu je najpoznatiji europskoj publici zapaženi su nastupi na reliju Dakar, niz pobjeda na pojedinim etapama, a zasad najbolji plasman u ukupnom poretku mu je treće mjesto 2009. godine. Najčešće je nastupao za upravljačem Hummera, dajući tako stanoviti sportski kredibilitet i tom danas ugaslom kontroverznom brendu.

Gordon je paralelno razvijao i uspješnu karijeru na trkaćim stazama, pobjeđivao je u utrkama Trans Am, IMSA, CART i NASCAR serija, kao i u stadionskim utrkama pick-up vozila. Na početku karijere ostvario je čak četiri uzastopne pobjede u klasi na 24 sata Daytone.

Devedesete je mahom posvetio CART utrkama, gdje je stekao status specijalista za ulične utrke. No, ni na ovalima nije bio za odbaciti, što potvrđuju tri top 5 plasmana na Indy 500 utrci. S dolaskom novog tisućljeća definitivno se prebacio u NASCAR, što je bio jedan od elemenata kojima se ta serija prometnula u vodeće američko nadmetanje, privlačeći i najveće talente iz Indy utrka.

Gordon danas vodi vlastitu trkaću momčad, koja je u središtu jednog popularnog tv reality showa, a proizvodi i vlastiti brend energetskih napitaka Speed.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin