NA DANAŠNJI DAN

Sir Malcolm Campbell, prvi koji je na zemlji vozio brže od 300 mph, rođen 11. ožujka 1885.

Richard LeSesne / State Archives of Florida, Wikimedia Commons

Malcolm Campbell, rođen 11. ožujka 1885. u Chislehurstu, jugoistočnom predgrađu Londona, u obitelji trgovaca dijamantima, no više od pravih dragulja zanimali su ga tehnološki… 

Malcolm Campbell je već u mladosti slobodno vrijeme počeo trošiti na utrke automobila i motocikala. Imao je uspjeha i u utrkama za velike nagrade i u lokalnim engleskim utrkama na čuvenoj stazi Brooklands, no proslavio se serijom brzinskih rekorda, prvo na automobilima marke Sunbeam, a kasnije i na bolidima vlastite konstrukcije (uz Railtonovu pomoć), s avionskim motorima Napier i Rolls-Royce.

Obarao je i brzinske rekorde na vodenoj površini, a svi su njegovi bolidi, i automobili i gliseri, nosili naziv Blue Bird, u počast poznatoj drami ‘Plava ptica’ belgijskog nobelovca Mauricea Maeterlincka. Za svoje je uspjehe 1931. nagrađen i plemićkom titulom Sir.

Prvi svjetski brzinski rekord Campbell je oborio 1924., postigavši brzinu od 235,2 km/h, a posljednji od ukupno njih 11 postavio je 3. rujna 1935., kad je postignuta brzina iznosila čak 484,6 km/h. Bilo je to 301,1 mph te Malcolm Campbell postaje prvi koji je na zemlji vozio brže od 300 mph (482,7 km/h).

To je najbolji je to pokazatelj kakav je fantastičan napredak tehnologija ostvarila u tih desetak godina, a upravo je Campbell bio stjegonoša tog napretka. Svoj će posljednji brzinski rekord postaviti na vodi 1939. – 228,1 km/h. U to je doba već polako prestajao biti idolom nacije, jer je ideološki bio blizak ekstremnoj desnici i britanskim fašistima.

Malcolm Campbell je umro nakon niza srčanih udara 31. prosinca 1948., kao jedan od rijetkih ranih lovaca na brzinske rekorde koji je dočekao prirodnu smrt, u krevetu. Sin Donald Campbell nastavio je njegov rad i također posvetio život obaranju brzinskih rekorda na zemlji i vodi, a preuzeo je i naziv Blue Bird. Nažalost neće, poput oca, skončati prirodnom smrću…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo