SRETAN 60. ROĐENDAN

Yannick Dalmas, francuski vozač auto i moto utrka, rođen 28. srpnja 1961.

Yannick Dalmas, koji danas slavi 60. rođendan, nakon što je kao mladić nastupao u utrkama motocikala, prešao je na automobile…

Preko uspjeha u Formuli Renault i Formuli 3 1987. dobio je priliku nastupiti za Larrousse, u tri posljednje utrke sezone Formule 1.

Peto mjesto u Australiji pokazalo je potencijal, ali osvojeni bodovi nisu mu upisani, jer momčadi koje nisu na svim utrkama sezone nastupale s dva bolida po tadašnjim pravilima nisu mogle osvajati bodove.

Sljedeće je sezone pokupio zarazu legionelom, pa morao pauzirati nekoliko utrka, 1989. je u pola sezone prešao u drugu francusku momčad, AGS, a na kraju 1990. njegova je F1 priča bila skoro gotova – još će se 1994. na dvije utrke pojaviti u Larrousseu.

U 49 pokušaja samo se 24 puta kvalificirao, a nikada nije, odnosno službeno nije, osvojio ni boda. No 1991. je dobio posao iz snova, postavši tvornički vozač Peugeota u utrkama izdržljivosti.

Pobjeđuje 1992. na utrci Le Mans i osvaja titulu svjetskog prvaka. Nakon povlačenja Peugeota još je desetak godina dio svjetske ‘endurance’ elite. Drugu pobjedu na Le Mansu osvaja 1994. vozeći Dauer, treću 1995. s timom McLaren, a četvrtu 1999. za BMW.

Povukao se 2002., no njegov rekord osvajanja Le Mansa s četiri različita proizvođača automobila nikada nije oboren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin