MICHAEL SCHUMACHER

Michael Schumacher: sretan 55. rođendan, majstore, legendo!

Foto: Ferrari

3. siječnja 1969. u njemačkom Hürthu rođen je Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, najveći vozač svih vremena, koji je, nažalost, još uvijek u teškom, neizvjesnom stanju, nakon nesreće na skijanju 29. prosinca 2013. u francuskim Alpama…

Foto: Ferrari

Jedan od najuspješnijih, ali i najkontroverznijih vozača u povijesti utrka, Michael Schumacher, rođen je na današnji dan 1969. u mjestu Hürth pored Kölna. Zanimljivo, taj grad od pedesetak tisuća stanovnika, gdje je rođen i grof Wolfgang von Trips, do Schumacherove pojave najuspješniji njemački vozač u povijesti Formule 1.

Nakon uspješnih nastupa u manjim kategorijama i medijske promocije kao jedne od ‘Mercedesovih beba’ u utrkama izdržljivosti, Schumacher je dobio priliku za debi u Formuli 1 kod Eddieja Jordana u Spa 1991. i objeručke je zgrabio.

Senzacionalno sedmo mjesto na treningu bilo je početak uzlazne putanje karijere, koja će, nakon što ga Benneton otme Jordanu netom iza tog prvog nastupa, biti okrunjena s dva naslova prvaka 1994. i 1995.

Senzacionalan i bogato plaćen prelazak u tim Scuderia Ferrari, nakon osvajanja druge titule dovest će do stvaranja najuspješnije kombinacije vozača i momčadi u povijesti Formule 1. Put prema zvijezdama počeo je titulama svjetskog prvaka u Formuli 1, osvojenim zeleno-šarenim bolidima Benetton, 1994. s Fordovim i 1995. s Renaultovim motorom.

Od 1996. do 2006. Schumacher je nastupao za Ferrari, a od 2000. do 2004. osvojio i pet uzastopnih naslova svjetskog prvaka. Taj rekord, vjerojatno, nitko, nikada neće oboriti!Sedam titula i 91 pobjeda učinili su ga statistički najuspješnijim vozačem u povijesti Formule 1, a niz obilato publiciranih incidenata u kojima je optužen za opasnu, prljavu vožnju ili namjerno udaranje protivnika polarizirali su mišljenje.

Nikada se ranije ni kasnije nije nekog vozača toliko obožavalo ili mrzilo, gotovo da i nije bilo srednje struje. Nakon gotovo pa prisilnog povlačenja na kraju sezone 2006. Schumacher ipak nije izdržao bez utrka te se vratio u Mercedes-Benz, gdje je nastupao od 2010. do 2012., bez zapaženijih rezultata.

Možda su upravo te tri sezone, u kojima je bilo jasno da se više ne može  nositi s od sebe i po dvadesetak godina mlađim vozačima, pomogle da ga se počne shvaćati objektivnije. Schumacher nije niti nedodirljivo vozačko božanstvo bez mane niti ‘pokvarenjak’ koji je smicalicama, a bez talenta došao do rezultata, nego neprijeporno sjajan vozač koji je obilježio jednu nažalost ne baš toliko sjajnu epohu u povijesti Formule 1.

Nažalost, 29. prosinca 2013. na skijanju u francuskim Alpama, neoprezno skrenuvši izvan obilježene staze, pao je i teško se ozlijedio. Zbog jakog udarca u kamen, premda je nosio zaštitnu kacigu, zadobio je višestruku frakturu lubanje. U procesu inducirane kome dvaput je operiran, ali otada se nije uspio (potpuno) oporaviti.

Informacije o trenutačnom stanju i perspektivama oporavka obitelj drži dalje od javnosti.U braku s Corinom, od 1995., Michael Schumacher ima 23-godišnju kćer Ginu Mariju i 21-godišnjeg sina Micka, koji je u sportskoj karijeri krenuo očevim stopama…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo