KONTROVERZNI AMERIČKI JUNAK

Tim Richmond (1955. – 1989.), karizmatični američki vozač, umro od AIDS-a

Tim Richmond, rođen 7. lipnja 1955. u Ashlandu, Ohio imao je nadimak ‘Hollywood’. Od njegovog kratkog života uistinu bi se dao napraviti sjajan holivudski film, nažalost bez sretnog završetka…

Taj film je, zapravo, dijelom i snimljen, Days of Thunder’ (Tom Cruise u glavnoj ulozi) koji se donekle temelji na Richmondovoj životnoj priči. Rodom iz bogate obitelj, za 16. rođendan na poklon dobiva automobil, gliser i avion. Obitelj mu je pomagala u trkaćoj karijeri, a on se odužio sve boljim rezultatima i 1980. titulom novaka godine na Indy 500.

No stekao je i reputaciju divljaka koji izbacuje protivnike a staze pa je plašeći se da će ga izbaciti iz CART utrka još iste godine prešao u NASCAR seriju, koja se tada tek pretvarala u sveamerički fenomen. Richmondov će ekstravagantni životni stil 80-ih i te kako pomoći u rastu popularnosti te serije. Bio je svojevrstan James Dean nove generacije i predviđali čak i glumačku karijeru, no susret s nekom nepoznatom obožavateljicom promijenio je sve.

Iz sezone u sezonu Richmond je sve bolje vozio, a kulminacija je bila 1986., kada je osvojio sedam utrka i završio treći u prvenstvu. Činilo se da najbolje sezone tek dolaze, no propustio je početak sljedeće sezone zbog upale pluća. Pojavio se na nekoliko utrka 1987., dvaput i pobijedio, no sve se jače došaptavalo kako su razlog njegovih izostanaka i naglih promjena raspoloženja problemi s drogom.

U sezoni 1988. zabranjeni su mu nastupi zbog, pokazalo se kasnije, namještenih dopinških testova. Tek kada je 13. kolovoza 1989. preminuo, saznala se prava istina: Richmond je imao AIDS. Promjene raspoloženja bile su popratna pojava lijekova koje je uzimao, a još 1987. mu je bila potrebna pomoć oko ustajanja iz kreveta i svakodnevnih poslova, primao je transfuzije krvi čak i ujutro prije utrka u kojima je pobijedio!

Nije želio obznaniti bolest konzervativnoj NASCAR zajednici, u koju se ionako sjevernjak iz Ohija nikada nije uklapao. Ipak, kada se saznalo od čega je umro, navodno se čak 90 ljudi iz raznih ekipa hitno otišlo testirati na HIV…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo