115. ROĐENDAN

Tourist Trophy, glasovita utrka na otoku Man, prvi put održana 28. svibnja 1907.

Tourist Trophy, Najpoznatija i najopasnija moto utrka na svijetu po prvi je puta održana 28. svibnja 1907. na otoku Man u Irskom moru. Zašto baš ondje?

Otok Man, između Velike Britanije i Irske, uživa određenu dozu autonomije i ne mora u cijelosti poštivati zakone Ujedinjenog Kraljevstva. Kada je ondje stupilo na vlast opće ograničenje brzine (problem koji će biti riješen tek izgradnjom stalne trkaće staze Brooklands, koja nije javna prometnica), hitno je trebalo naći neko rješenje za organizaciju utrka.

S vlastima otoka dogovoreno je da se prva automobilska utrka održi 1903., a utrka motocikala dvije godine kasnije. Ipak, prva prava motociklistička utrka za Tourist Trophy održana je tek 1907., kao pratnja utrci automobila. Vozila na četiri kotača i dalje se povremeno utrkuju ondje, no ono po čemu je otok Man danas postao poznat u čitavom svijetu utrka je motocikala, koja se održava krajem svibnja i početkom lipnja svake godine.

Javne prometnice na otoku zatvore se i na njih izlaze suludo hrabri motoristi, koji se izlažu pogibelji kako bi se upisali na vječnu listu pobjednika, ili makar samo onih koji su uspjeli završiti ovu zahtjevnu utrku.

Rekord staze drži Bruce Anstey, koji je 2014.  vozeći supersportski motocikl Honda CBR 1000RR odvezao krug za 17:06:682, prosječnom brzinom od 212.913 km/h. Pazite, govorimo o prosječnoj brzini i javnim prometnicama, s usponima, padovima, rupama, životinjama koje pretrčavaju stazu, električnim stupovima, ogradama, zidovima…

Jasno je zašto je ova utrka pravi ispit hrabrosti samo za najbolje, ali i najsmrtonosnije natjecanje auto-moto svijeta, sa službeno 245 poginulih natjecatelja tijekom utrka (uključujući i jesensku Veliku nagradu otoka Mana), uz još petnaestak zabilježenih stradanja izvan utrke i testiranja, među vozačima i gledateljima.

Pitanje je koliko će dugo TT opstati, zadnja prava utrka na svijetu, relikt vremena kada je utrkivanje uistinu bilo opasno.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo