VELIKAN IZ SJENE

Benoît Falchetto (1885. – 1967.): vozač utrka i ljubavnik Isadore Duncan

Foto: Agence de presse Meurisse
-

Benoît Falchetto je od 1932. do 1935. vozio utrke u privatnim bolidima Bugatti i Maserati, a upamćen je po bizarnoj nesreći 1927. u kojoj je stradala slavna plesačica Isadora Duncan

Vincent Benoît Falchetto, rođen 8. srpnja 1885. u Nici, u talijanskoj obitelji, u I. svjetskom ratu bio je pilot talijanske vojske. Kasnije se skrasio na Azurnoj obali, gdje se bavio raznim poslovima, uključujući i prodaju automobila.

Upravo ondje se 1927. i dogodila bizarna nesreća po kojoj će Falchetto, nažalost, ostati upamćen mnogo više nego po kasnijim trkaćim rezultatima. U to je doba vozač bio u strasnoj vezi – ljubavnica mu je bila  svjetski znamenita plesačica Isadora Duncan.

Smrtno stradala 14. rujna 1927. u Nici, vozeći se s ljubavnikom u otvorenom sportskom automobilu, kad se njen dugački svileni šal zapleo oko vratila stražnjeg kotača. Po jednoj teoriji zapleteni šal slomio joj je vrat, po drugoj ju je povukao pa je u brzini ispala iz automobila i poginula od udarca o cestu, po trećoj je naprosto zadavljena…

Ta je bizarna smrt na svaki način ušla u kolektivnu svijest čovječanstva, no među ljubiteljima automobila rasplamsala je debatu vezanu za marku automobila koji je bio koban po jadnu Isadoru.

Popularna mitologija glamurozno stavlja Isadorinog mlađahnog ljubavnika Benoîta Falchetta za upravljač karizmatičnog dvosjeda Bugatti, no dominantna struja autoriteta povijesti automobilizma vjeruje da je to morao biti mnogo češći i jeftiniji Amilcar.

Benoît Falchetto je preminuo 4. kolovoza 1967.

Autor