ANTIJUNAK IZ TORINA

Gianni Lancia (1924. – 2014.): ‘grobar’ slavne talijanske tvrtke

Otac mu je bio veliki Vincenzo Lancia, a umro je u 90. godini, nakon što je ‘proćerdao’ obiteljsku tvrtku, kultnog talijanskog proizvođača proslavljenog po inovacijama…

Na slici: Gianni Lancia (desno) i inženjer Vittorio Jano

Gianni Lancia, rođen 16. studenog 1924. u talijanskom selu Fobello (Pijemont), imao je samo 13 godina kad mu je umro otac Vincenzo Lancia, tako da je obiteljsku tvrtku Lancia počeo voditi tek nakon II. svjetskog rata.

Predstavljena je revolucionarni model Lancia Aurelia s prvim V6 motorom, a tvrtka je suprotno očevoj doktrini počela sudjelovati i na utrkama. Osvojili su utrke Carrera Panamericana i Mille Miglia te došli nadomak pobjede u Formuli 1 kada je poginuo prvi vozač Alberto Ascari.

Lancia se povukla s utrka, ali one su ostavile dugove i Gianni je natjeran da odstupi nakon stečaja. Kasnije se bavio nekretninama no odbijao je razgovarati s novinarima i povjesničarima, tako da nikada nećemo saznati njegovu stranu priče.

No, o osjećajima najbolje govori što je u starosti uglavnom vozio – BMW. Gianni Lancia, ‘grobar’ slavne talijanske tvrtke, umro 30. lipnja 2014. u Torinu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo