VELIKANI AUTOINDUSTRIJE

Lee Iacocca (1924. – 2019.): otac Ford Mustanga, spasitelj Chryslera, Posljednji don autoindustrije

Lido Anthony ‘Lee’ Iacocca, legenda američke autoindustrije, rođen je 15. listopada 1924., u Allentownu (Pennsylvania), u obitelji ne osobito imućnih talijanskih imigranata. Nakon što je završio Lehigh University i specijalizirao na Princeton University, u kolovozu 1946. se kao inženjer zaposlio u tvrtki Ford

Ubrzo prelazi u odjel prodaje i marketinga, gdje se pokazao nevjerojatno sposobnim i krenuo u streloviti uspon korporativnom hijerarhijom. Nije propuštao ni prilike za samopromociju, tako da su Amerikanci vrlo brzo saznali da je upravo on iza projekta Ford Mustang, kao i niza uspješnih Fordovih poslovnih poteza 60-ih.

Vrhunac te karijere trebao je uslijediti nakon što je 1970. postao predsjednik uprave tvrtke Ford. No stvari su se počele komplicirati: Henry Ford II mu je prestao davati potporu, naftna kriza je snažno pogodila automobilsku industriju. A 1974. mu je zaustavio već gotovo projekt modela Ford Fiesta (realizirat će se tek dvije godine kasnije).

Na sve je to nadodan i enorman skandal s modelom Pinto. Pri sudarima je, ako bi taj automobil bio udaren straga, postojala mogućnost pucanja spremnika goriva i zapaljenja modela Ford Pinto. U stvarnosti model nije bio nimalo manje siguran od konkurencije, no u javnost je procurila informacija kako je Ford unaprijed znao za taj defekt i kako je tvrtka odlučila da im je jeftinije platiti odštete eventualnim žrtvama nego redizajnirati  model Ford Pinto.

Upravo je Iacoccina lakonska izjava kako ‘sigurnost ne prodaje automobile’ ponajviše potpirila vatru. Tako je 13. srpnja 1978., oko tri popodne, nakon višegodišnjih tenzija i nekoliko mjeseci medijskog prepucavanja Henry Ford II pozvao je Iacoccu u svoj ured i otpustio ga, navodno uz riječi ‘nekada vam se netko naprosto ne sviđa.’ Premda  je Iacocca bio vrlo poznat i ranije, ono što se dogodilo u narednih nekoliko godina učinilo ga je jednim od najpoznatijih poslovnih ljudi na svijetu.

 

U trenutku otkaza u Fordu najmanji se član detroitske Velike trojke, Chrysler, nalazio pred kolapsom, u ogromnim dugovima i s katastrofalnom prodajom. Pozvali su Iacoccu da preuzme korporaciju, no malo je tko vjerovao da će Chrysler preživjeti i nastaviti s proizvodnjom automobila. Iacocca je tada učinio nezamisliv i kontroverzan potez, nagovorivši Kongres da jamči kreditorima za novac koji je korporaciji bio neophodan za reorganizaciju.

Koja je posve uspjela, izbačen je niz modela koji su stvorili nove tržišne niše i nakon određenog vremena Chrysler je ne samo vratio dugove nego i počeo pozitivno poslovati. Povijesno gledano, Iacoccina je najveća zasluga bila nagovaranje Kongresa na pružanje te garancije, jer se taj potez državnog uplitanja u poslovanje privatnog kapitala posve kosio sa svim doktrinama na kojima je izgrađeno američko društvo.

Bio je to ne samo jedan od najznačajnijih trenutaka u povijesti automobilske industrije, nego i u transformaciji svjetskog poretka prema današnjem neoliberalnom kapitalizmu. Potom je osmislio Minivan, jedan od najuspješnijih koncepata u povijesti autoindustrije…

Lee Iacocca, otac Ford Mustanga, spasitelj Chryslera, ‘posljednji don’ autoindustrije, umro je 2. srpnja 2019.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo