IN MEMORIAM

Sean Connery (1930. – 2020.), napustio nas je legendarni glumac i ikona James Bonda

-

Škotski glumac, koji je kinematografiju zadužio svojim djelima, preminuo je u 91. godini života…

Danas je preminuo Sir Sean Connery. Legendarni glumac, oskarovac, osvajač zlatnog globusa…

Ostat će upamćen po brojnim ulogama, a posebno se istaknuo u ulozi tajnog agenta James Bonda. Od istaknutijih naslova, treba svakako spomenuti – Lov na crveni oktobar, Indiana Jones i posljednji križarski pohod, te Nedodirljivi i Hrid.

Punim imenom Thomas Sean Connery rodio se 25. kolovoza 1930. u siromašnoj četvrti Fountainbridge (Edinburgh).

Njegov otac bio je vozač kamiona, a majka sluškinja. Sa samo 15 godina Sean je izbačen iz škole, pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici. Iako je u školi loš učenik u ratnoj mornarici je bio na glasu kao dobar časnik. Nakon što je napustio vojsku posvetio se body buildingu, koji mu omogućavao da povremeno dobije posao modela koji reklamira kupaće gaćice. Pored toga Connery je bio fizički radnik, zidar, radio je i u pogrebnom poduzeću, te kao spasilac na plaži i umjetnički model na Akademiji likovnih umjetnosti.

Godine 1950. pojavio se na natjecanju Mr. Universe, predstavljajući Škotsku, i tada je osvojio treće mjesto. Njegov kazališni debi bio je u Londonu 1951. godine. Tri godine kasnije (1954.) glumio je na britanskoj televiziji (BBC) gdje je postigao uspjeh u Requiem for a Heavyweight. Nakon toga počeo je glumiti na filmskom platnu igrajući manje uloge.

Prvi značajniji nastup u filmu imao je u Another Time, Another Place snimanom 1958. Također je glumio i u velikom filmskom epu iz 1958. godine A Night To Remember. Nevjerojatno zgodni Connery okušao se i u maštovitom Disneyevom filmu Darby O’Gill and the Little People (1959.), a pojavio se i u filmovima Tarzan’s Greatest Adventure (1959.), The Longest Day (1962.). Godine 1964. glumio je s Tippi Hedren u Hitchcockovom filmu Marnie, piše Večernji.hr.

No, njegov život u sjeni, promijenio se s dobivanjem uloge Jamesa Bonda. Tu priliku je dobio glasovanjem čitatelja dnevnog lista Daily Express, a ne kako kaže legenda da su ga producenti Broccoli i Saltzman slučajno uočili kroz prozor dok je koračao lagano poput pantere i odmah vrbovali.

U konkurenciji za tu ulogu bili su mu Cary Grant, Rex Harrison, Trevor Howard, Patrick McGoohan i Roger Moore. Zanimljivo je spomenuti da se Ian Fleming borio “rukama i nogama” da Connery ne dobije glavnu ulogu.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je Dr. No (1962.), uslijedili su – Iz Rusije s ljubavlju (1963.), Goldfinger (1964.), Operacija Grom (1965.), Samo dvaput se živi (1967.) i Dijamanti su vječni (1971.). nakon toga posvetio se akcijskim ulogama, a Jamesu Bondu vratio se u filmu “Nikad ne reci nikad”. To je bio zadnji film iz serijala o Jamesu Bondu u kojem je Connery bio glavni glumac.

Bio je aktivni član Škotske nacionalne stranke, stranke koja se aktivno bori za neovisnost Škotske. Nevjerojatno proživljen život, koji će ostat upisan u knjige i legendu. Zasigurno.

 

Autor