SRETAN 86. ROĐENDAN

Vic Elford, svestrani britanski vozač utrka, rođen 10. lipnja 1935.

Kada se na nekom od brojnih internetskih foruma posvećenih povijesti utrka povede rasprava o najsvestranijim vozačima svih vremena, Victor Henry Elford je često u fokusu…

Vic, kako su ga svi zvali, bio je izvrstan u gotovo svakom tipu natjecanja u kojem bi se okušao, a najviše ga pamtimo iz razdoblja kada je bio tvornički vozač tima Porsche. Za njih je 1967. osvojio titulu prvaka Europe u reliju, a godinu potom i prestižni reli Monte Carlo.

Tjedan dana nakon pobjede u Kneževini Elford je bio dijelom pobjedničke posade bolida Porsche 907 na 24 sata Daytone, što je bila i prva, i to odmah trostruka pobjeda tima Porsche na nekoj takvoj utrci. Kasnije je iste godine s Magliolijem osvojio i Targa Florio, nadoknadivši 18 minuta zaostatka iz prvog kruga, nakon pucanja gume.

Usput se oprobao i u Formuli 1, gdje je prvu utrku vozio za ocvalu momčad Cooper u Rouenu i po kiši stigao četvrti. To će mu i ostati najbolji rezultat u 13 F1 nastupa, moglo je mnogo više no naprosto nije imao vremena kraj ostalih trkaćih obaveza. Omiljena je Elfordova staza bio Nürburgring, gdje je pobijedio čak šest puta u utrkama od po 1000 ili 500 kilometara, a i na čuvenom 84-satnom natjecanju Marathon de la Route.

To ga stavlja u ligu s imenima kao što su Rudolf Caracciola, John Surtees i Stirling Moss po broju pobjeda na važnijim međunarodnim natjecanjima na Nordschleifeu u klasičnom razdoblju te staze. Na utrci Le Mans je dvaput pobijedio u klasi, ali i zaradio francusko odlikovanje hrabrim pokušajem spašavanja drugih unesrećenih vozača.

Koliko je Elford zapravo bio brz najbolje govori sljedeći popis staza: Targa Florio, Nürburgring, Daytona, Sebring, Norisring, Monza, Buenos Aires, Road Atlanta, Laguna Seca, Riverside i Le Mans – na svima je njima u nekom trenutku ovaj sjajni Englez držao rekord kruga! Ah da, nismo spomenuli nastupe u CanAm, TransAm, NASCAR serijama, relikrosu, afričkim relijima izdržljivosti…

Već se ranih sedamdesetih povukao iz utrkivanja, vodio momčadi Inaltera u utrkama izdržljivosti i ATS u Formuli 1, sportske aktivnosti tvrtke Renault u SAD, vozačke škole Porsche… Živi na Floridi i rado je viđen gost na skupovima oldtajmera ili ljubitelja brenda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin