Walter Wolf rođen je u Grazu, a djetinjstvo proveo u Mariboru. Kasnije će ga život preko Njemačke odvesti u Kanadu, gdje će se obogatiti poslovima vezanima za naftnu industriju, a ponajviše za eksploataciju crnog zlata u Sjevernom moru…

U svijetu automobilizma njegovo će se ime početi spominjati sredinom 1970-ih, kad sklapa dogovor s probitačnim, ali ne baš imućnim britanskim entuzijastom Frankom Williamsom. Momčad su bazirali na ostacima prilično uspješne ekipe lorda Hesketha, no krajem 1976. putevi su im se razišli.

Williams će osnovati svoju momčad, koja će postati jedna od najuspješnijih, no inicijalno će Wolf imati više uspjeha, uključujući i senzacionalnu pobjedu Jodyja Schecktera na VN Argentine 1977., u prvom nastupu Wolfove momčadi.

Walter Wolf Racing je u prve dvije sezone bio iznimno uspješan. Pobjede u Monaku i Kanadi donijele su Scheckteru drugo mjesto u poretku vozača, a Wolfu četvrto u konstruktorskom poretku 1977.

I sljedeće je godine bolid bio vrlo brz, no 1979. je sve pošlo po zlu. Scheckter je donio naslov Ferrariju, a njegova je bivša momčad ostala bez boda, nakon čega se Wolf i povukao iz prvenstva.

Kasnije je Wolfova momčad nastupala i u utrkama turističkih automobila, a kada je Wolf 1980-ih počeo ulagati i u tadašnjoj Jugoslaviji, gdje će dati svoje ime brendovima cigareta i muške kozmetike, slovenski je vozač Matjaž Tomlje nastupao pod njegovim sponzorstvom, nabavivši i prvi BMW M3 u bivšoj državi.

Poznata je i Wolfova uloga u razvoju jurilice Lamborghini Countach: nezadovoljan svojim ranim primjerkom, platio je tvornici za razvoj svog automobila pod nadzorom Dallare, a taj je razvoj poslužio kao osnova za predstavljanje serijskog modela Countach LP 500.